Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Problem z akumulatorem i alternatorem
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Elektryka i oświetlenie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciekzx




Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pruchnik
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 25 Paź 2013 21:45     Temat postu: Problem z akumulatorem i alternatorem

Witam! Mam problem z moim nx-em. Kupiłem go bez akumulatora, po włożeniu do niego 74ah auto odpala. Problem w tym że prąd do kierunkowskazów, wycieraczek, szyb etc. dochodzi dopiero po lekkiej przygazówce.
Co gorsze przed chwilką jechałem samochodem i światła zaczęły przygasać, aż przestały świecić i auto się zadusiło. Włożyłem nowy akumulator i wszystko działa, oczywiście prąd dostaje też dopiero po przygazówce. Co może być przyczyną?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 25 Paź 2013 21:55     Temat postu:

zmierz napięcie na wyjściu z alternatora. zapewne w nim leży przyczyna...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maciekzx




Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pruchnik
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 25 Paź 2013 22:15     Temat postu:

Jak to zmierzyć?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 25 Paź 2013 22:23     Temat postu:

strona 256 "nissan sunny sam naprawiam".
tam jest wszystko ładnie opisane.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maciekzx




Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pruchnik
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 25 Paź 2013 22:39     Temat postu:

Ok jutro to sprawdzę. Na razie to muszę ładować akumulatory w domu:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maciekzx




Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pruchnik
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 26 Paź 2013 8:08     Temat postu:

Ok, sprawdzałem przed chwilką w sklepie napięcie i na zgaszonym silniku pokazywało powyżej 12V, a przy zapalonym aucie miernik pokazywał napis: odłącz wszystkie odbiorniki prądu w samochodzie, więc sprawdzający powiedział że napięcie musi być bardzo niskie skoro wyskakuje taki napis. Dzisiaj jadę do mechanika zapytać się ile będzie kosztować regeneracja.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maciekzx




Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pruchnik
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 26 Paź 2013 18:53     Temat postu:

Naprawione, przyczyną był przerwany kabel od alternatora do akumulatora.
Rozwiązanie: pociągnąłem nowy kabel.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 26 Paź 2013 18:55     Temat postu:

dobrze, że to nie alternator, bo zapewne naprawa wyniosłaby trochę więcej kasy niż urwany kabelek.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KrzysztofNX




Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 07 Gru 2013 12:18     Temat postu:

a tak przy okazji zapytam... czy "ocieplenie" akumulatora na zimę, np styropianem 1cm coś da? ostatnio obił mi się o uczy taki patent...po prostu z każdej strony płytę styropianu...
ktoś próbował tak cudować?

Oczywiście pytam, w sensie że samochód nie jest garażowany a wiadomo jak mróz ma się do akumulatora.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lewy
stary wyjadacz



Dołączył: 19 Kwi 2008
Posty: 2551
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: gdynia
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 07 Gru 2013 12:21     Temat postu:

nic nie da czytałem o tym

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
delus8307
stary wyjadacz



Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 787
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Swarzędz City
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 07 Gru 2013 17:24     Temat postu:

Patent stosowany przez 70-latków nic nie daje. Jak aku pada przy pierwszych lżejszysz mrozach to tylko nowy trzeba zakupic.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Teoś




Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 974
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Chełmno/Bydgoszcz
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 07 Gru 2013 18:27     Temat postu:

majchrzok napisał:
dobrze, że to nie alternator, bo zapewne naprawa wyniosłaby trochę więcej kasy niż urwany kabelek.


Naprawiać nie warto ja ostatnio też miałem problem Jechałem i klapa Very Happy Wymiana alternatora zrobiła swoje koszt 60 zł Very Happy A alternator bez problemu możesz sam odkręcić. Bo w setce to wszystko albo na śrubokręt albo na 10 Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MisFazi




Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zabrze
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 18 Cze 2014 17:18     Temat postu:

To dołączę się do tematu z jeszcze dziwniejszym problemem, mianowicie wszystko śmiga autko pali nic się nie dzieje a weź go zostaw jak przyjadę i rano se mogę popatrzeć bo aku się rozładowuje , mam tylko podłączone radio i immobilizer nic więcej a prąd z akumulatora znika. Sugestie ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
0l0




Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 205
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: SG\Gliwice
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 19 Cze 2014 0:02     Temat postu:

MisFazi napisał:
To dołączę się do tematu z jeszcze dziwniejszym problemem, mianowicie wszystko śmiga autko pali nic się nie dzieje a weź go zostaw jak przyjadę i rano se mogę popatrzeć bo aku się rozładowuje , mam tylko podłączone radio i immobilizer nic więcej a prąd z akumulatora znika. Sugestie ?

odłącz lampkę (oświetlenie) bagażnika i potestuj czy będzie różnica w mocy akumulatora


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomsonicus
administrator



Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 2009
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Krakuf i Krasnystaw
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 19 Cze 2014 19:15     Temat postu:

Weź najtańszy multimetr, podłącz go w szereg pomiędzy klemę a akumulator, ustaw odczyt obciążenia i szukaj po kolei, co sprawa, że na liczniku multimetru widnieje coś więcej niż 0 amperów.
Ja też tak miałem, nie potrafiłem tego ogarnąć. Podłączyłem i zacząłem wyjmować bezpieczniki. Kiedy wyjąłem ten od zapalniczki licznik spadł do 0 amperów. Wynik - radio ciągnęło ciągle 1-2 waty energii. Dzień, dwa i aku zgon.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Elektryka i oświetlenie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin