Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
blackhonda6 GA16DE
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 15, 16, 17  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Nasze samochody
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blackhonda6




Dołączył: 03 Maj 2010
Posty: 538
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: poznań
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 03 Sie 2014 20:56     Temat postu:

Komora silnika bez zmian

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ulus




Dołączył: 07 Mar 2013
Posty: 875
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 03 Sie 2014 22:01     Temat postu:

szkoda ;/ ja wlasnie ze wzgledu na stary kolor komory nie zdecydowalem sie na jasny odcien szarosci ;/

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
podj
stary wyjadacz



Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 589
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szczecin
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 03 Sie 2014 22:15     Temat postu:

Dobrze wygląda teraz maszyna. Good work !!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blackhonda6




Dołączył: 03 Maj 2010
Posty: 538
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: poznań
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 22 Gru 2014 20:23     Temat postu:

Stuknęło 333555km (lepiej wyglądałoby 333333km ale przegapiłem)



Ostatnio pojawiło sie kilka problemów,niektóre udało sie rozwiązać.
Konieczna była wymiana pokrywy zaworów.Sam z siebie pekł uszczelniacz kominka od świecy.Dziwny widok kiedy olej wycieka z przewodu wysokiego napiecia,którego fajka cała była zanurzona w oleju a świeca utopiona.






Po raz trzeci wymieniłem czujnik ciśnienia oleju,kapało z niego jak z kranu.
Dołożyłem oto taki wskażnik:



Zastosowałem trójnik jak na foto po lewej str.



Trwa walka z wysokim spalaniem.W miescie przy ekonomicznej jeżdzie wynosi ok12,przy ostrzejszej 11. Wymieniony stożek i przewody wys napięcia nie przyniosły poprawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 18 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 22 Gru 2014 23:08     Temat postu:

sprawdzaj sonde przede wszystkim, potem przeplywka. kopci Ci auto?
moj za pol roku dogoni Cie z przebiegiem;p


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GHOSTRIDER
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 407
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Slask
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 23 Gru 2014 6:20     Temat postu:

To ja zaczne z innej beczki. Patrzac na twoje mody tzn widze kolektor wydechowy, ssacy pewnie tez 73c dolot itp. Po kiego CHu.... ci sonda lambda? Wypierdziel ja tzn odepnij. Spalanie samo z siebie sie zmniejszy zobaczysz.

Ja mialem Ga14 z nawet ciut wiekszymi modami to mialem wywalona sonde, a efekt byl taki ze auto zaczelo lepiej jechac bo dostawalo paliwa tyle ile musial miec ten silnik po takich modach i spadlo spalanie z 9 litrow na seri po miescie do 7 po modach.

Sprawdz jakies nieszczelnosci dolotu i ustaw zaplon na +. Ja w Ga dawalem prawie do oporu na oko mialem 1mm przerwy miedzy jak to niektorzy twierdza fasolka. Zobaczysz ze auto zacznie mniej palic.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blackhonda6




Dołączył: 03 Maj 2010
Posty: 538
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: poznań
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 23 Gru 2014 7:13     Temat postu:

O tej porze roku dymi na biało czyli para wodna.Na wyższych obrotach troche na niebiesko.O ile miernik cyfrowy to dobry przyrząd do sprawdzania sondy to coś tam pokazuje:na wolnych ok 0,23V na wyższych płynnie dochodzi nawet do 0,84V. Kolektor 421 czyli sonda bierze sygnał z 1cylindra,może to za mało?ale w zeszłym roku na takim samym setupie palił max 10. Bujałem się kiedyś bez sondy na ori kolektorze to wydaje mi sie że spalanie ze spokojem wyniosło 15-20l przy dymiącym na czarno kominie. Zapłon bardzo mam już na +,powiedziałbym że na granicy stuku.
Ostatnio posprawdzałem inne pierdy:Czyszczenie przepustnicy i przepływomierza.
Spr napięć na przepływce:wejście 13,6V, wyjście 1,57V(książkowo 1,4-1,8V) silnik nagrzany,bieg jałowy.
Czujnik temp płynu chłodzącego: 0,23k Ohm(co odpowiada temp 90stopni-tyle mógł mieć)
kompresja:na wszystkich po 14-14,1bar
odstęp elektrod świec ustawiłem na 0,8mm
Trochę podejrzane są wskazania czujnika położenia przepustnicy:
(książkowo powinno być:pedał zwolniony ok 0,5k Ohm
pedał w podłodze ok 4,0k Ohm) a jest tak:
pedał zwolniony:od 0,48 do 0,82 i za każdym wciśnięciu i zwolnieniu pokazywało różne wartości,linka gazu miała luz.
pedał w podłodze:5,0 - 5,5k - 5,9k Ohm,też za każdym wciśnięciem pokazywało inaczej.
Tps do wymiany?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez blackhonda6 dnia 23 Gru 2014 7:14 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 18 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 23 Gru 2014 17:48     Temat postu:

tylko czy tps ma wpływ na spalanie?
ja u siebie w NXie tez mam sonde na jednym cylindrze i jest okej.
a może kolega ma za cięzką noge? Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blackhonda6




Dołączył: 03 Maj 2010
Posty: 538
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: poznań
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 24 Gru 2014 8:29     Temat postu:

Też sądziłem że przyczyna może być zbyt ciężki sandał,zacząłem jeździć eko.Efekt był zupełnie odwrotny,im bardziej "na emeryta" tym większe spalanie. Myślę że w takim przypadku sonda może być nie dogrzana,nie osiąga właściwej temp skoro przy dynamicznej jeździe spalanie jest mniejsze. Wczoraj słyszałem wersje że zwiększone spalanie jest przez zwiększenie masy auta:blacha użyta na wyspawanie kielichów,szpachel i lakier... No fakt,szpachel w betoniarce mieszałem,z 70kg bedzie jak nic

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 18 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 24 Gru 2014 9:49     Temat postu:

sonda w DE jest z podgrzewaniem wiec tu bym nie doszukiwal sie przyczyny. wez podmien sonde, uzywke idzie kupic za 3 dychy, albo porownaj napiecia swojej z manualem czy mieszcza sie w normie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blackhonda6




Dołączył: 03 Maj 2010
Posty: 538
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: poznań
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 29 Maj 2015 2:32     Temat postu:

Historia lubi sie powtarzac czyli uszczelka pod głowicą po raz drugi. Objawy były jednoznaczne:Zapach spalin w płynie,szlam na ściankach zbiorniczka wyrównawczego,ubywanie płynu,puchnące węże od razu po odpaleniu na zimnym,po dłuższym postoju odpalał na 3gary jak sie później okazało plyn zalewał cylinder. Niecałe 30tys km od poprzedniej wymiany uszczelki. Sądze że przyczyną było niewłaściwe użytkowanie auta:zdarzało sie wstawić mu na zimnym,oraz występowało spalanie stukowe.Uszczelka firmy JPN( JaPierdoleNiedziała) nie miała lekko. Tym razem swoją obecnościa zaszczyciła uszczelka elring:


Tłoki kolejny raz ujrzały światło dzienne:



A nawet opuściły miejsce pracy:




Konsumpcja oleju dochodziła do 4l na 10tys wiec wpadły nowe pierścienie.Miały byc Goetze,ostatecznie padło na Teikoku Pistons.
Stare olejowe były zużyte a to co zostało było zaklejone zweglonym olejem





Przegląd panewek po ponad 300tys.Fachowiec stwierdził że wymiana nie jest konieczna.







Od dłuższego czasu rozrząd wydawał niepokojące dzwieki,oto przyczyna:





Reszta znaleziona w misce olejowej:



Wpadła nowa szyna napinająca i szyna prowadząca łańcuch.

Sciana płaczu:



Rewizja i wyczyszczenie pompy olejowej:




Kilka przedmuchów na uszczelce:





A na koniec wleciała taka naklejka:



Na dzień dzisiejszy silnik prawie dotarty.Przejechane 1200km i nie dymi co bardzo cieszy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 18 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 29 Maj 2015 5:54     Temat postu:

nie latwiej i taniek byloby wymienic silnik?;p wazne ze seta naprawiona i jezdzi:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blackhonda6




Dołączył: 03 Maj 2010
Posty: 538
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: poznań
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 29 Maj 2015 10:51     Temat postu:

W warunkach podworkowych ciezko wymienic silnik.Nie mowie ze sie nie da bo fajny sposob ma Tomek Ceny silnikow zaczynaja sie od 400 do ponad tysiaka tzw "igla" i nikt nie da gwarancji ze to polata dlugo i bezawaryjnie.W kazdej chwili moga wystapic takie same usterki.Moj remont kosztowal ok 700zl wiec koszta porownywalne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 18 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 29 Maj 2015 11:05     Temat postu:

no to kosztami wyszlo nie tak zle:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blackhonda6




Dołączył: 03 Maj 2010
Posty: 538
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: poznań
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 29 Lip 2015 20:43     Temat postu:

Dziś wpadło nowe sprzegło aisin.
Stare made in polska bez jednej sprężynki,reszta sprężynek i nie tylko tak luźna że mogło by spełniać role tamburynu,z odłamanym kawałkiem niewiem czego,jeździło,kleiło,paliło laka aż do samego końca:

url=http://www.garnek.pl/honda6/29765896][/url]





Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez blackhonda6 dnia 29 Lip 2015 20:43 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Nasze samochody Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 15, 16, 17  Następny
Strona 16 z 17

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin