Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Auto samo przyśpiesza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
conpetitor




Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Włocławek
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 05 Lut 2010 17:52     Temat postu: Auto samo przyśpiesza

Otóż jak w temacie
Auto zaraz po odpaleniu wchodzi na bardzo wysokie obroty( mam uszkodzony obrotomierz więc nie powiem dokładnie, ale znając już dzwięki mojej setki( jeżdzę prawie pół roku bez radia), są to obroty rzędu 2,5-3tyś).

Sytuacja utrzymuje się nawet na rozgrzanym silniku(najpierw myślałem, że może coś ze ssaniem) a do jazdy nie trzeba wciskać pedału gazu.

Na drugim biegu bez trzymania gazu można jechać 30km/h przy 5ce około 80km z nogami obok.

Co może być tego przyczyną?

Pedał nie ma luzów i zachowuje się tak jak wcześniej( tak samo odspreżynowuje jak i jego twardość jest identyczna).

To samo zarówno na gazie jak i na benzynie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
podj
stary wyjadacz



Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 589
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szczecin
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 05 Lut 2010 20:37     Temat postu: Re: Auto samo przyśpiesza

conpetitor napisał:
Otóż jak w temacie
Auto zaraz po odpaleniu wchodzi na bardzo wysokie obroty( mam uszkodzony obrotomierz więc nie powiem dokładnie, ale znając już dzwięki mojej setki( jeżdzę prawie pół roku bez radia), są to obroty rzędu 2,5-3tyś).

Sytuacja utrzymuje się nawet na rozgrzanym silniku(najpierw myślałem, że może coś ze ssaniem) a do jazdy nie trzeba wciskać pedału gazu.

Na drugim biegu bez trzymania gazu można jechać 30km/h przy 5ce około 80km z nogami obok.

Co może być tego przyczyną?

Pedał nie ma luzów i zachowuje się tak jak wcześniej( tak samo odspreżynowuje jak i jego twardość jest identyczna).

To samo zarówno na gazie jak i na benzynie.


Wygląda jakby gdzieś ciągnął lewe powietrze. Super


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
conpetitor




Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Włocławek
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 05 Lut 2010 22:10     Temat postu:

Hmm urwana rurka?

Póki co wypadała mi rurka od EGR przy filtrze powietrza, dzisiaj pod blokiem było za ciemno by sprawdzić czy czasami nie odpadła- ale zawsze objawy jej odpadnięcia były inne.

Wątpie by była to sprawa powietrza wlatującego do silnika, tworzącego mieszankę paliwową gdzieś w okolicach filtru powietrza.

Chociaż bardzo prawdopodobne że jest to sprawa powietrza , dostarczana jest zbyt duża ilość ,ale wtedy też musi być dostarczana inna ilość paliwa, by mieszanka nie była zbyt uboga.

Może ktoś już przeżył coś takiego?

Dzisiaj całą drogę z pracy - 5 km jechałem niemalże na hamulcu, bez użycia pedału gazu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomsonicus
administrator



Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 2009
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Krakuf i Krasnystaw
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 05 Lut 2010 23:41     Temat postu:

Czasem niska/zerowa ilość paliwa powoduje samoistne podskoczenie obrotów do wysokich wartości. Może czas spojrzeć na filtr paliwa?
Jednakże nie zapominałbym także o regulacji gaźnika; solenoidy wymagają nakładu czasu od osoby ustawiającej i czasami kończy się to "olaniem" sprawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomay007




Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 74
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 14 Lut 2010 21:39     Temat postu:

Sprawdź też czy może linka od gazu sie nie blokuje. Ja tak miałem kiedy puściłem ją inną drogą. Może masz tam lód , albo inne cuś. Najlepiej to poruszaj nią przy przepustnicy w prawo i lewo i zobacz, czy nie przynosi to efektu. Czasami rozwiązanie problemu jest prostrze niż nam się zdaje. powodzenia

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin