Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
GA16DE bardzo głośna praca w cześci silnikowej, utrata mocy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
darknstar




Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 13
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 01 Maj 2014 17:24     Temat postu: GA16DE bardzo głośna praca w cześci silnikowej, utrata mocy

Witam wczoraj w trakcie jazdy silnik zaczął głośno pracować i jednocześnie stracił dużo mocy.
Nie ma problemu z odpalaniem silnika, nie traci obrotów ale nie ma mocy i chodzi jak traktor.
Odgłos taki jak przy uwalonym wydechu. Mam wrażenie, że te odgłosy pochodzą właśnie na styku silnik, kolektor.
Silnik od dawien dawna jest spocony na dole a ostatnio zdarzało mi się zobaczyć niewielki wyciek pod spodem, nie mniej do wczoraj nic się nie działo.
Poziom oleju na bagnecie w normie.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez darknstar dnia 02 Maj 2014 23:29 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ulus




Dołączył: 07 Mar 2013
Posty: 875
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 01 Maj 2014 19:26     Temat postu:

hmm ciekawe czy to moglo sie cos stac z jakimś zaworem ? miałem podobne objazy jak rozwalilo mi zawor w bmw na jednym z cylindrów...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darknstar




Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 13
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 01 Maj 2014 19:50     Temat postu:

Prawdę mówiąc podejrzewam uszkodzenie układu wydechowego. W pierwszej chwili podczas jazdy podejrzewałem, że straciłem wydech, dzwięk podobny do mocno tuningowanej końcówki wydechu. Dźwięk jaki się wydobywa można porównać do czoperów , gdyby nie ta duża utrata mocy to nawet byłoby ciekawie . Przeglądając fora podejrzewam, że raczej na pewno wiąże się to z wydechem. Może to być albo przytkany katalizator albo uszkodzony kolektor, ale to są tylko moje domysły. Co ciekawe silnik chodzi w miarę cicho ale bez mocy na wysokim biegu. Nie gaśnie i chodzi równomiernie ale już głośno na jałowym biegu. Po dodaniu gazu to już czoper zwłaszcza na niskich biegach.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez darknstar dnia 01 Maj 2014 19:51 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
longer87




Dołączył: 12 Kwi 2014
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 02 Maj 2014 8:28     Temat postu:

Jak masz dojście do jakiegoś kanału to warto się przyjrzeć właśnie łączeniu kolektora z silnikiem.
Miałem tak samo u siebie (auto dużo głośniejsze od subaru a do 50km/h rozpędzało się w ponad minutę), okazało się że kolektor się przy mocowaniu rozszczelnił - podjechałem do zakładu naprawiającego tłumiki i pospawali mi wszystko za 50 zł.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darknstar




Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 13
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 02 Maj 2014 21:11     Temat postu:

Byłem dzisiaj u tłumikarza. Konieczna była wymiana złącza elastycznego. Teraz wszystko jest ok

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ulus




Dołączył: 07 Mar 2013
Posty: 875
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 02 Maj 2014 22:20     Temat postu:

Uff fajnie ze problem okazal sie pierdola

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin