Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
mułowate auto po odpaleniu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 23 Maj 2009 21:54     Temat postu: mułowate auto po odpaleniu

Witam
Mam taki problem, że podczas dłuższych postojów, jak odpalę auto to ledwo jedzie. Często po postoju wciskam gaz do dechy na jedynce i auto się dusi i po chwili trzymania gazu do dechy ruszy powoli, a później jedzie już normalnie. Dzisiaj stałem na górce i po odpaleniu i próbie ruszenia pod górkę zgasło mi 3 razy (gaz do dechy miałem wciśnięty i mimo to nie chciało jechać). Problem występuje tylko po odpaleniu, po przejechaniu kawałka auto rusza normalnie.
Czy ktoś się orientuję w czym może tkwić problem ? (odniosłem wrażenie też, że auto od jakiś 3-4 miesięcy jest trochę słabsze - ale może mi się wydaje)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Necro
Gość






PostWysłany: 24 Maj 2009 0:32     Temat postu:

Vitam.
Jaki silnik masz w nysie, oraz z ktorego roku?
Pzdr.
Powrót do góry
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 24 Maj 2009 1:24     Temat postu:

Heh. Najważniejszego zapomniałem. To jest 1.6 DS (czyli gaźnik) rok 1991

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luki




Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 336
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oppland (N)

PostWysłany: 24 Maj 2009 2:19     Temat postu:

Stawiam na kulejące automatyczne ssanie.
Jest jeszcze taka sprawa ale mówię o tym tylko dla formalności bo zakładam, że o tym wiesz - masz mechaniczną pompę paliwa i przed odpaleniem (zwłaszcza po dłuższym postoju) musisz podpompować paliwo (przed odpaleniem wciskasz 2x gaz do deski).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 24 Maj 2009 8:17     Temat postu:

Luki napisał:

Jest jeszcze taka sprawa ale mówię o tym tylko dla formalności bo zakładam, że o tym wiesz - masz mechaniczną pompę paliwa i przed odpaleniem (zwłaszcza po dłuższym postoju) musisz podpompować paliwo (przed odpaleniem wciskasz 2x gaz do deski).

Przyznam się, że o tym nie wiedziałem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sob




Dołączył: 15 Gru 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Włocławek
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 24 Maj 2009 9:19     Temat postu:

No ja tez ostatnio slyszalem od tym wcisnieciu z 2 razy gazu do dechy przed odpaleniem, a jak tak robie to nyska ledwo odpala..... Bez tego odpala od razu po przekreceniu kluczyka, a z wcisnieciem kilka sekund trzeba go meczyc i ledwo ledwo. To normalne?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luki




Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 336
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oppland (N)

PostWysłany: 24 Maj 2009 9:30     Temat postu:

Wg książki "sam naprawiam" dokładnie powinno wyglądać to tak:

- zimny silnik: wcisnąć do oporu jednokrotnie pedał gazu i zwolnić go, uruchomić silnik.
Jeśli temp. spadła ponizej 0st.C lub auto nie było uruchamiane przez kilka dni, pedał gazu należy wcisnąć całkowicie dwa razy.
-silnik ciepły: podczas uruchamiania wcisnąć pedał gazu mniej więcej do połowy skoku. Uruchomić silnik i gdy tylko zacznie pracować zwolnić pedał gazu. Nie "pompować" pedałem gazu.
-silnik gorący: przed uruchomieniem wcisnąć całkowicie pedał gazu, przytrzymać w tym położeniu (nie "pompować") i uruchomić silnik. Po uruchomieniu silnika zwolnic pedał gazu.

Oczywiście dotyczy to tylko DS!

Sob, pewnie dla tego ciężej odpala bo troszkę go zalewasz. Popatrz na to co napisałem wyżej.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Luki dnia 24 Maj 2009 22:27 , w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olik




Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 131
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 24 Maj 2009 11:42     Temat postu:

Wymien swiece...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 24 Maj 2009 22:14     Temat postu:

No to przyznam się że pierwsze słyszę o jakimś wciskaniu gazu przed odpaleniem i nigdy tak nie robiłem. Po prostu odpalałem na luzie. Czy to znaczy, że przyczyną moich problemów jest to, że nie naciskam tego pedału gazu czy jak napisał kolega Olik zużyta świeca ?

W każdym razie sprawdzę jeszcze z tym jednokrotnym wciśnięciem gazu przed odpaleniem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tomek5308




Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kwidzyn

PostWysłany: 25 Maj 2009 15:46     Temat postu:

Może nie jestem specjalistą ale w aucie z mechaniczną pompą paliwa i gażnikiem jest koniecznością wciśnięcie pedału gazu przed odpaleniem.
Robiło się tak zawsze ale dlaczego to nie pytajcie. Ojciec jest mechanikiem i mówił że tak trzeba to nie dyskutowałem. Nigdy nie było problemów z odpaleniem czy "mułowatym autem" zaraz po odpaleniu.
Przecież taka sytuacja nie występuje tylko w Nissanie ale także w innych samochodach z gaźnikiem, poczytajcie manuale od starszych modeli. Tam wszystko jest opisane, co jak i dlaczego.
Pozdr.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Luki




Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 336
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oppland (N)

PostWysłany: 25 Maj 2009 16:06     Temat postu:

tomek5308 napisał:
Może nie jestem specjalistą ale w aucie z mechaniczną pompą paliwa i gażnikiem jest koniecznością wciśnięcie pedału gazu przed odpaleniem.
Robiło się tak zawsze ale dlaczego to nie pytajcie. Ojciec jest mechanikiem i mówił że tak trzeba to nie dyskutowałem. Nigdy nie było problemów z odpaleniem czy "mułowatym autem" zaraz po odpaleniu.
Przecież taka sytuacja nie występuje tylko w Nissanie ale także w innych samochodach z gaźnikiem, poczytajcie manuale od starszych modeli. Tam wszystko jest opisane, co jak i dlaczego.
Pozdr.


Toż przecież parę postów wyżej opisałem procedurę odpalania...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 25 Maj 2009 19:48     Temat postu:

Heh. Czyli przyczyną jest to, że nie wciskałem tego pedału gazu. W każdym razie dzięki wielkie - teraz będę używał tego sposobu opisanego wyżej.

A co do konieczności wciskania pedału gazu to dodam, że odpalałem przez rok bez tej procedury Laughing


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez baszek dnia 25 Maj 2009 19:50 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin