Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
coś tłucze w prawym tyle auta
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 31 Mar 2010 20:01     Temat postu: coś tłucze w prawym tyle auta

Witam
Zmieniłem jakiś tydzień temu już na letnie opony i R15. I właściwie od tego momentu zaczęło mi coś pukać w prawym tyle auta. Założyłem od razu że to łączniki stabilizatorów tylnie (z uwagi, że mama jeździ moim autem i po dziurach jeździ za szybko). Więc bez sprawdzania kupiłem i wymieniłem je (pukanie było podobne jak miałem wybity łącznik przedni). Po wymianie przejechałem kawałek i nie dostrzegłem żeby coś dalej pukało. Dzisiaj rano wsiadam do auta (przede mną znowu jeździła mama) i znowu puka jak pukało. Wątpie, żeby mama zdołała mi wybić znowu nowy łącznik(w 1 godzinę jazdy), więc musi to być coś innego. Pojechałem na stacje kontroli pojazdów, żeby tam spec sprawdził mi co to może być -- ten od razu dobrał się do komputerów i wyszło, że amortyzator tylny prawy ma tylko 56% skuteczności tłumienia (lewy 68%). Ale spec powiedział, że to nie amortyzator tak puka i niby stwierdził, że to rura obok tłumika bije o jakiś element. No to zajechałem do domu i przywiązałem tą rurę, tak żeby nie ocierała się o ten jakiś metalowy element. No ale okazało się, że to dalej nie ta rura - zresztą jak ruszam z domu ( podłoże kostkowane) to już słychać lekkie pukanie ( takie rumplowanie czegoś). Ktoś się orientuje co to może być (bo już tych pseudo mechaników nie chce odwiedzać)?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez baszek dnia 31 Mar 2010 20:12 , w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lewy
stary wyjadacz



Dołączył: 19 Kwi 2008
Posty: 2551
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: gdynia
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 31 Mar 2010 21:41     Temat postu:

zmien kola tylnie na przednie albo sprezyna gdzies chaczy moze to wina tego.a jak bujasz autem to cos wali?w sumie cieszko podac przyczyne bez uslyszenia dzwieku

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 31 Mar 2010 22:14     Temat postu:

masz moze zalozone dodatkowe nadkola plastikowe? u mnie podobnym zrodlem halasow byly wlasnie one... powiekszylem dziury na sprezyny i problem minol;)kogego a jeszcze jedno... sprawdz czy moze amortyzator Ci sie nie wbił do srodka...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 31 Mar 2010 22:22     Temat postu:

lewy napisał:
zmien kola tylnie na przednie albo sprezyna gdzies chaczy moze to wina tego.a jak bujasz autem to cos wali?w sumie cieszko podac przyczyne bez uslyszenia dzwieku

Jak bujam autem to nic nie tłucze - teraz tak myślę, że może amortyzator słabo przykręcony czy faktycznie coś z tą sprężyną (zimą były wymienianie sprężyny na nowe-więc mechanior mógł coś słabo dokręcić, a jak jeździłem na zimówkach 175/60/R14 to możliwe, że bardziej amortyzowało i nie było tego tak słychać). Hmm - jutro po wizycie u innego mechanika, jak nic nie wyniknie to nagram czymś ten stukot

majchrzok napisał:
masz moze zalozone dodatkowe nadkola plastikowe? u mnie podobnym zrodlem halasow byly wlasnie one... powiekszylem dziury na sprezyny i problem minol;)kogego a jeszcze jedno... sprawdz czy moze amortyzator Ci sie nie wbił do srodka...

Czy mam dodatkowe to nie wiem - ale wiem że są plastikowe - więc pewnie tak -- tylko, że wcześniej po zamontowaniu sprężyn tego stukania nie było, więc to nie to. Co do sprawdzenia czy amortyzator się nie wbił to mam z góry rozmontować kawałek tego plastiku przy półce tylnej i tam sprawdzić ?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez baszek dnia 31 Mar 2010 22:30 , w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 31 Mar 2010 22:36     Temat postu:

od wewnatrz zobacz jak tam wyglada czy moze rdza nie zjadła Ci auta tak bardzo ze amortyzator nie wskoczył do srodka. w bagazniku odciagnij te szmaciane maty o powinno byc widac czy wszystko jest ok.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 31 Mar 2010 23:42     Temat postu:

majchrzok napisał:
od wewnatrz zobacz jak tam wyglada czy moze rdza nie zjadła Ci auta tak bardzo ze amortyzator nie wskoczył do srodka. w bagazniku odciagnij te szmaciane maty o powinno byc widac czy wszystko jest ok.
Sprawdzę to jutro, ale jak wymieniali mi panowie mechanicy sprężyny 2 miesiące temu to pewnie by zauważyli, że za dużo rdzy - chociaż z nimi to różnie jest.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bziuk




Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 31 Mar 2010 23:45     Temat postu:

dokładnie tak jak mówi machrzok. Jeśli widziałeś jakąś rdze w okolicach nadkoli to sprawdz to szybko. Ja tak miałem ,ze w lewym tylnim w zimie zaczęło mi coś stukać. Potem całe przerwdzewiałe nadkole zaczęło się wyginać do środk i skakać razem z amorem. ;/ całe poszło do roboty.. Także sprawdz póki tylko stuka.. jeśli jest podobnie jak u mnie później może być tylko gorzej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 01 Kwi 2010 8:04     Temat postu:

bziuk napisał:
dokładnie tak jak mówi machrzok. Jeśli widziałeś jakąś rdze w okolicach nadkoli to sprawdz to szybko. Ja tak miałem ,ze w lewym tylnim w zimie zaczęło mi coś stukać. Potem całe przerwdzewiałe nadkole zaczęło się wyginać do środk i skakać razem z amorem. ;/ całe poszło do roboty.. Także sprawdz póki tylko stuka.. jeśli jest podobnie jak u mnie później może być tylko gorzej.

To też nie to - sprawdziłem i praktycznie zero rdzy -- coś z boku auta na tym końcu blachy z nadkola zaczyna rdzewieć (ale dopiero zaczyna).

UWAGA Zrobiłem nagranie z porannej przejażdżki - co prawda słabej jakości, bo nagrywałem komórką, ale słychać doskonale jak tłucze (komórkę umieściłem koło nadkola). Zapraszam do pobierania:
http://www.yousendit.com/download/bFFPZEV6Q0NRR2RjR0E9PQ
Od 0.40sekundy można się wsłuchiwać, od 1.50 słychać doskonale (wjazd w podziurawioną drogę).


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez baszek dnia 01 Kwi 2010 8:42 , w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szneqz




Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ostrzeszów/ostrów
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 01 Kwi 2010 8:41     Temat postu:

jeżeli masz wersje z ABS to może to słychać tarcze hamulcową która nie jest przykręcana tylko dociskana przez koła z tyłu a coś nie tak jest z tym kołem (np. za mały otwór centrujący lub za krótkie nakrętki zamknięte - ale wtedy by koło sie ruszło ja miałem tak że mi sie tarcza obijała też tylko jedna jak zakładałem koła ze zbyt małym otworem i nie dosiskało tarczy minimalna szpara sie zostawała) spróbuj założyć inne koła albo jeżeli nie masz ABSu to sprawdź może w bębnie sie coś trzaska. Ja ostatnio zauważyłem że u mnie w butli od gazu coś sie trzaska jak jest mało gazu powodzenia jak dojdziesz do tego co to to daj znać

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 01 Kwi 2010 8:47     Temat postu:

szneqz napisał:
jeżeli masz wersje z ABS to może to słychać tarcze hamulcową która nie jest przykręcana tylko dociskana przez koła z tyłu a coś nie tak jest z tym kołem (np. za mały otwór centrujący lub za krótkie nakrętki zamknięte - ale wtedy by koło sie ruszło ja miałem tak że mi sie tarcza obijała też tylko jedna jak zakładałem koła ze zbyt małym otworem i nie dosiskało tarczy minimalna szpara sie zostawała) spróbuj założyć inne koła albo jeżeli nie masz ABSu to sprawdź może w bębnie sie coś trzaska. Ja ostatnio zauważyłem że u mnie w butli od gazu coś sie trzaska jak jest mało gazu powodzenia jak dojdziesz do tego co to to daj znać

Na pewno to nie winna koła czy tam otworów centrujących, nakrętek - bo jeżdżę już długo na tym komplecie z tymi samymi nakrętkami, więc od początku by mi stukało.
Dla tych co lubią się wsłuchiwać jeszcze raz zapraszam do pobierania nagrania z przejażdżki:
http://www.yousendit.com/download/bFFPZEV6Q0NRR2RjR0E9PQ


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez baszek dnia 01 Kwi 2010 8:47 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 01 Kwi 2010 9:48     Temat postu:

takie dzwieki wydawały moje zajechane tyle amortyzatory. pod czas bujania autem nie bylo ich słychac. tylko pod czas jazdy. ale jak sprawdzałes to odpada. wez obadaj jeszcze czy aby tumik CI gdzies sie nie obija- u mnie zerwał sie jeden z podtrzymujacych go kotw i przez to troche tez stukal. GOOD LUCK!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
baszek




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 01 Kwi 2010 10:02     Temat postu:

majchrzok napisał:
takie dzwieki wydawały moje zajechane tyle amortyzatory. pod czas bujania autem nie bylo ich słychac. tylko pod czas jazdy. ale jak sprawdzałes to odpada. wez obadaj jeszcze czy aby tumik CI gdzies sie nie obija- u mnie zerwał sie jeden z podtrzymujacych go kotw i przez to troche tez stukal. GOOD LUCK!

No właśnie prawy ma niby 56% sprawności, ale kto wie czy to właśnie nie ten amortyzator stuka - już się poddałem - podjadę jeszcze po południu do mechanika jednego.
||--------------------------------------------------------------------------------
Mechanicy nic nie znaleźli -- wsadziłem kumpla do bagażnika i wyraźnie słychać, że ten dźwięk wydobywa się z okolic amortyzatora, więc możliwe, że coś nie dokładnie poskładali mechanicy przy wymianie sprężyn i wyszło to teraz przy jeżdżeniu na niskim profilu lub jest taka możliwość, że pada amortyzator.
Ktoś się orientuje, jak teraz mogę sprawdzić co to tak puka przy lub w amortyzatorze (sprawdzałem też to górne mocowanie amortyzatora w środku auta-czy na śrubach nie ma luzu)? Dodam, że można bujać autem i nic nie słychać. Jechać do jakiegoś mechanika i kazać mu wykręcić ten amortyzator?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez baszek dnia 01 Kwi 2010 17:37 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lewy
stary wyjadacz



Dołączył: 19 Kwi 2008
Posty: 2551
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: gdynia
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 01 Kwi 2010 19:19     Temat postu:

ja bym sprawdzil jeszcze cale zawieszenie tylnie koncowki gumki nie kumki wlazl pod kanal poruszal calym ukladem wydechowym.sprobuj sam pod domem sobie amorek sciagnac i go obejrzec i cale nad kole.jak nie masz jednego pewnego mechanika to wez sie za to lepiej sam bo kazdy innaczej gada

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
obserVator
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zawiercie <@> Śląsk
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 01 Kwi 2010 20:08     Temat postu:

lewy napisał:
ja bym sprawdzil jeszcze cale zawieszenie tylnie koncowki gumki nie kumki wlazl pod kanal poruszal calym ukladem wydechowym.sprobuj sam pod domem sobie amorek sciagnac i go obejrzec i cale nad kole.jak nie masz jednego pewnego mechanika to wez sie za to lepiej sam bo kazdy innaczej gada

lewy napisał:
... gumki nie kumki ...

lewy napisał:
... innaczej gada

lewy wielokrotnie zwracano Ci uwagę na nieczytelne i niezrozumiałe wypowiedzi. Dostajesz drugie ostrzeżenie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 01 Kwi 2010 20:28     Temat postu:

amora sam nie wyciagaj bo jak CI sprezyna wystrzeli to jej nie znajdziesz... chyba ze masz specjalne haki do sprezyn...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin