Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
jak sprawdzić czy impulsator działa??

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
crazywojtus




Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 51
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Londyn

PostWysłany: 13 Cze 2008 15:20     Temat postu: jak sprawdzić czy impulsator działa??

Czy wystarczy odłączyć kostkę, podnieść autko na podnośnik, odpalić autko żeby koła się kręciły i powinno na mierniku jakieś impulsy elektryczne wskazywać?? Czy to działa podobnie jak dynamo? Już kiedyś poruszałem temat tego sensora ale bez odzewu, może tym razem się uda. Nadal licznik nie pokazuje prędkości Sad Na nowy sensor szkoda mi kasy bo to duży wydatek:(

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chmielu




Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 07 Gru 2015 18:42     Temat postu:

Podpinam się pod pytanie kolegi wyżej...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomsonicus
administrator



Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 2009
Przeczytał: 18 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Krakuf i Krasnystaw
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 07 Gru 2015 20:47     Temat postu:

Układ zazwyczaj to hallotron z tranzystorem. Prawidłowe działanie będzie można dokładnie sprawdzić na analizatorze widma, wykres będzie miał schemat prostokątny, a częstotliwość będzie się zmieniać wraz z prędkością.

Najłatwiej sprawdzić to pożyczyć inny impulsator. Wychodzą od niego dwa albo trzy kable. Jest to plus, masa i impulsy. Nie wiem jak jest w DE, bo miałem gaźnikowca z linką. Jeśli ma dwa przewody to masa jest na obudowie. Podpinasz napięcie do plusa i... kręcisz Na wyjściu przewodu z impulsami powinno się pojawiać i znikać napięcie.
Nie wiem tylko jakie tam idzie napięcie w NXie. Może 5V, może 12? Trzeba szukać w manualu. Chyba też i w nim znajdziesz opis jak to sprawdzić, tylko że English language skills required.

... aaa najczęściej to na liczniku robią się zimne luty i wystarczy przelutować wszystko, łącznie z układem sterującym.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Thomsonicus dnia 07 Gru 2015 20:48 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chmielu




Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 30 Gru 2015 15:18     Temat postu:

Thomsonicus napisał:
Układ zazwyczaj to hallotron z tranzystorem. Prawidłowe działanie będzie można dokładnie sprawdzić na analizatorze widma, wykres będzie miał schemat prostokątny, a częstotliwość będzie się zmieniać wraz z prędkością.

Najłatwiej sprawdzić to pożyczyć inny impulsator. Wychodzą od niego dwa albo trzy kable. Jest to plus, masa i impulsy. Nie wiem jak jest w DE, bo miałem gaźnikowca z linką. Jeśli ma dwa przewody to masa jest na obudowie. Podpinasz napięcie do plusa i... kręcisz Na wyjściu przewodu z impulsami powinno się pojawiać i znikać napięcie.
Nie wiem tylko jakie tam idzie napięcie w NXie. Może 5V, może 12? Trzeba szukać w manualu. Chyba też i w nim znajdziesz opis jak to sprawdzić, tylko że English language skills required.

... aaa najczęściej to na liczniku robią się zimne luty i wystarczy przelutować wszystko, łącznie z układem sterującym.


Wymieniłem licznik na nowy, sprawny i identyczna sytuacja, wszystko działa oprócz prędkościomierza więc chyba pozostał impulsator ewentualnie ktoś wcześniej w innym temacie pisał coś o przekaźniku? Tylko gdzie go znaleźć i jak sprawdzić czy jest sprawny? Dodam, że wszystkie napisy ze skrzynek z przekaźnikami rozmazały się ;/


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Megarol




Dołączył: 18 Sie 2015
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: 01 Sty 2016 22:40     Temat postu:

bez napisów? to ja nie wiem. jest to trudne. trzeba jechać do mechanika.

warn nr 1. Thoms. Prosze pisać z sensem, a nie byle co.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darknstar




Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 13
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 20 Sty 2016 10:59     Temat postu:

Witam
Miałem też kiedyś problem z brakiem odczytu na liczniku. Wymieniłem licznik, sprawdzałem wiązkę kabli, wykręcałem impulsator też był dobry. Co się okazało?. Ktoś od kogo kupowałem wmontował impulsator, który rzeczywiście pasował do gniazda ale nie zazębiał się z mechanizmem w skrzyni biegów, mimo, że był sprawny to był za krótki. Kupiłem więc na szrocie za 25 zł używkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin