Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Stuki i "chrupanie" w zawieszeniu albo mocowaniu k

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alpagophilius




Dołączył: 08 Lip 2009
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 16 Lip 2009 8:06     Temat postu: Stuki i "chrupanie" w zawieszeniu albo mocowaniu k

Witam.
Posiadam setę od grudnia. Wcześniej samochód stał w krzakach około roku. Wszystko wygląda tak jakby od 1993 nikt nie odkręcał żadnej śruby. Połamałem już klucze którymi zbudowałem sobie swego czasu dwa samochody. Pytanie me stąd, że nie znam się totalnie na przednim napędzie. To moje pierwsze FWD i do tego że tak się wyrażę "nowoczesne" , ponieważ reszta moich samochodów pochodziła i pochodzi z lat 70 tych. Normalnie to bym sobie wszystko rozkręcił, ale jak już wspomniałem, rozkręcić jest ciężko. Więc chciałbym wiedzieć za co się brać by nie marnować sił, czasu i cierpliwości na rzeczy które działają poprawnie.
W nissanie dopiero teraz zaczyna się sypać zawieszenie. Większość rzeczy już zdiagnozowałem i co dało się wymienić, wymieniłem. Zostały tylne amortyzatory których za ch... nie mogę odkręcić od kolumny, oraz chrupanie z przodu. Coś ma się zamiar popsuć gdzieś w rejonie lewego przedniego koła. Odgłosy występują i na luzie i na biegu, a ich częstotliwość uzależniona jest od prędkości samochodu. Co więcej czuć to na kierownicy. Stawiałem na łożysko, ale jednak to nie to.. Ktoś ma jakiś pomysł?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
obserVator
stary wyjadacz



Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zawiercie <@> Śląsk
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 16 Lip 2009 8:33     Temat postu: Re: Stuki i "chrupanie" w zawieszeniu albo mocowan

Alpagophilius napisał:
...
W nissanie dopiero teraz zaczyna się sypać zawieszenie. Większość rzeczy już zdiagnozowałem i co dało się wymienić, wymieniłem. Zostały tylne amortyzatory których za ch... nie mogę odkręcić od kolumny, oraz chrupanie z przodu. Coś ma się zamiar popsuć gdzieś w rejonie lewego przedniego koła. Odgłosy występują i na luzie i na biegu, a ich częstotliwość uzależniona jest od prędkości samochodu. Co więcej czuć to na kierownicy. Stawiałem na łożysko, ale jednak to nie to.. Ktoś ma jakiś pomysł?

Witaj. W przypadku mojego nissana to stał on 5 lat zapewne pod chmurką nim dostał się w moje ręce, dlatego też do odkręcenia każdej śruby w zawieszeniu i nie tylko podchodzę dwa razy. Aby uniknąć urywania śrub do swych narzędzi dodałem różne środki umożliwiające odkręcanie zardzewiałych śrub.
Jeśli chodzi o zawieszenie to poniższy rysunek przedstawia oś przednią :


Jak widzisz wahacz posiada tuleję gumowo-metalową, oraz element gumowy a także sworzeń. Dodatkowo "stukot" może powodować rozbita tuleja gumowa oznaczona na rysunku nr. 6. U mnie zarówno element gumowy wahacza jak i w/w tuleja były do wymiany. Ja proponuję przyjrzeć się tym miejscom.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alpagophilius




Dołączył: 08 Lip 2009
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 16 Lip 2009 10:06     Temat postu:

Dzięki za rysunek. Wiem że rozsypał się łącznik stabilizatora. Ale to tylko stuki. Nie więc co jest przyczyną tego chrupania, bo inne określenie nie przychodzi mi do głowy. Te z kolei odgłosy zależą od prędkości jazdy. Innymi słowy, im szybciej jade tym chrupania więcej . Stawiam na jakieś łożysko, ale to w piaście jest wymienione. Może gdzieś na ośce napędowej?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Alpagophilius dnia 16 Lip 2009 10:06 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pogkomp
stary wyjadacz



Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Katowice
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 16 Lip 2009 11:33     Temat postu:

sprawdz przegub zewnętrzny bo to samo miałem w poprzednim aucie, a przy zakrętach się nasila ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Chester1980




Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 26 Lip 2009 21:46     Temat postu:

Ja również stawiam na przegub,bo z tego samego powodu zmieniłem swój.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Teoś




Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 974
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Chełmno/Bydgoszcz
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 27 Lip 2009 7:22     Temat postu:

A może to końcówki drążkow........

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Chester1980




Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 27 Lip 2009 14:12     Temat postu:

u mnie były w porządku i po wymianie przegubu wszystko ucichło ale możliwe że mogą to być też końcówki drążków.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dawidkrakow
moderator



Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 27 Lip 2009 14:15     Temat postu:

Ja mam to samo ile kosztuje taki przegub do wersji GA16DE z ABS

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Chester1980




Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 29 Lip 2009 22:34     Temat postu:

ja placiłem za oryginalny 200zł-tak przynajmniej mi się wydaje że oryginalny:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pogkomp
stary wyjadacz



Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Katowice
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 30 Lip 2009 18:39     Temat postu:

ja slyszalem o 300zł za sztukę

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Chester1980




Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 31 Lip 2009 21:24     Temat postu:

może i są takie drogie też ale w moim przypadku kupiłem najdroższy bo były też tańsze.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin