Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
dzieckojuve - [GA16DE]

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Nasze samochody
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dzieckojuve




Dołączył: 04 Cze 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Stronie Śląskie

PostWysłany: 07 Wrz 2013 14:09     Temat postu: dzieckojuve - [GA16DE]

Witam 31 sierpnia w swoje urodziny spełniło się moje od dawna wyczekiwane marzenie - zakup Nissana 100 NX. Został on kupiony od kolegi klubowego BartR1. Według mnie jest w bardzo dobrym stanie i bede chcial go utrzymywac w takim stanie napewno jak nie doprowadzic go do jeszcze lepszego ;p

O samochodzie:
1.6 benzyna + LPG 102 KM
przebieg 148 tys.
elektryczne szyby lusterka podgrzewane siedzenia
obnizone zawieszenie -35

Fotki spróbuje dodać pózniej bo teraz za bardzo nie mam czasu a chciałem dodać chociaz post bo mam problem.

Plany:
nie wiem jeszcze jak z tymi sprezynami bo marzy mi sie doprowadzenie go do stanu ori.
byc moze wlasnie zmycie przyciemnienia lamp
ogarnac wszystkie plyny filtry
naprawic fotel kierowcy - oparcie nie trzyma mam drugi ale inny kolor i bez podgrzewania
blacha to raczej w nowym roku bo nie ma za duzo do roboty

No i teraz moj problem : czasem przy probie odpalenia (odpala na PB i odrazu) obroty zaczynaja falowac od 500 do 1200 i silnik gasnie. Przy kolejnej probie juz nie odpala na dotyk i jesli nie przygazuje to zaraz zgasnie a nawet jak przygazuje to zaraz i tak chociaz mam gaz do dechy to obroty sa do 3 tys i spadaja chociaz gaz trzymam w podlodze. Jednak potem z czasem uda mi sie go odpalic za 4-5 razem gdy przygazuje go do 6 tys i zaraz rusze nie majac malych obrotow i gdy juz przelaczy sie na gaz to wszystko ok. ale potem jak juz jest zagrzany to odpali normalnie na PB trzyma obroty przelaczy sie na gaz i mozna jechac. dodam jeszcze ze ta sytaucja wystepuje niezaleznie od pogody czy pory dnia bo wystepuje roznie. no jak jest cieply silnik to wtedy wcale bo zaraz przelacza sie na gaz ale na zimnym tez odpala a ta sytuacja wystepuje tak przy 40% uruchomieniu silnika na zimnym silniku. Bardzo prosze o pomoc poniewaz auto sluzy mi do jazdy do pracy i chcialbym jak najszybciej to naprawic


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nismojoe
stary wyjadacz



Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 1564
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 07 Wrz 2013 15:10     Temat postu:

Cześć kolego!
Zawsze zaczynaj od najprostszych wymian.

1. Wymień filtr paliwa 15zł, a silnik tylko zyska a być może rozwiąże problem.
znajdziesz go tu

2 wężyki jeden od góry drugi od dołu na obejmach, nie potrzebujesz kanału
robota 7 minut




2. filtr powietrza

3. pompa paliwa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartR1




Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rawicz
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 08 Wrz 2013 13:51     Temat postu:

Może wtrące sie do tematu skoro znam ten samochod jak nikt inny. W ciepłe dni odpalaj go wylączając LPG. Odpalasz na samej benie, pochodzi z minute, dwie i wtedy dajesz na lpg i nie ma problemu. To o czym piszesz to tez mi tak robił od dłuzszego czasu i ciezko ogarnac przyczyne

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2038
Przeczytał: 17 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 08 Wrz 2013 21:54     Temat postu:

fajnie że auto zostało w klubie. auto ciekawe, ważne by nowy właściciel dbał o niego jak poprzedni:)
Bart, pochwal się Swoim nowym nabytkiem, bo przez przypadek wyczytałem że zostałeś wierny marce?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GHOSTRIDER
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 407
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Slask
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 11 Wrz 2013 13:31     Temat postu:

Sprawa prosta standard w ga16. Zreszta takie sprawy ciezko ogarnac w sr20 a w silnikach rodziny GA jest to sprawa banalna.

NISMOJOE zmartwie cie twoje porady nie nadadza sie na zbyt wiele w tym przypadku.

Moja rada:
Podstawa wyczysc przeplywke
Stan filtra powietrza sprawdz jak kiepski wymiana
Podcisnienia wymien groszowa sprawa dla pewnosci i swietego spokoju
Podepnij CONSULTA pod auto i sprawdz ustawienie TPS'a
Sprawdz zaplon.

Jak to bedzie ogarniete na tip top fura bedzie chodzic bez problemowo.

Ostatnio P10 ogarnialem auto bylo na 3 warsztatach nikt zrobic tego nie umial problemy jak twoj mnie to zajelo 4 godziny z wymiana oleju + wymiana napinacza. Pozdro


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartR1




Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rawicz
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 14 Wrz 2013 12:31     Temat postu:

Majchrzok stalem się posiadaczem Nissana Primery STW w kolorze czarnym których wyprodukowano 50szt Wink Wrzuce pozniej fotki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dzieckojuve




Dołączył: 04 Cze 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Stronie Śląskie

PostWysłany: 23 Wrz 2013 17:41     Temat postu:

no to czas na pare zdjec

tu niedlugo po zakupie :
[img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82caf20d0b660877.html [/img]
[img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e461900b8aaca9d.html [/img]

tu po umyciu :
[img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cdca37c413422adc.html [/img]
[img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c0e7e2da0a982f6c.html [/img]
[img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8503dbb68bbcc623.html [/img]
[img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7fd7e6bc36ad46e6.html [/img]
[img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c049d6a2b7e31b55.html [/img]
[img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/639506f3e851c3fa.html [/img]
[img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19cbc289e8caf882.html [/img]

wszystkie formalne sprawy juz sa prawie ogarniete. co do problemu to stosujac sie do rad poprzedniego wlasciciela plus dokupujac nowe kable zaplonowe i filtr powietrza dziala wszystko jak nalezy. w aucie zrobiony zostal tez fotel zmylem klosze lamp i da normalne pomaranczowe chodz teraz nie wiem czy znowu ich nie pomalowac xd dolany olej plyn chlodniczy cb radio zamontowane a takze wstawione nowe kostki przy lampach bo stare byly popalone.
A wiec do ogarniecia juz duzo nie ma teraz musze zajac sie tym, ze po
deszczu w bagazniku pojawiaja sie krople wody w dwoch miejscach i mysle ze przecieka w okolicy lamp tylnich z dwoch stron. Narazie jazda autem bardzo cieszy i bardzo dobrze sie ono sprawuje

ps. jak dodac zdjecia zeby sie wyswietlaly a nie w postaci linków?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dzieckojuve dnia 23 Wrz 2013 17:46 , w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nismo94




Dołączył: 10 Sie 2013
Posty: 116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gliwice/ SG
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 24 Wrz 2013 19:04     Temat postu:

Wstawiaj link do obrazka na końcu jest .jpg . Na fotosiku jest w zakładce ''pobierz pozostałe kody'' zatytułowany ''Bezpośredni link do zdjęcia''

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Nasze samochody Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin