Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

[GA16DE] Gubi iskrę, przerywa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
chmielu




Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 24
Przeczytał: 24 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nysa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 27 Lip 2017 9:48     Temat postu: [GA16DE] Gubi iskrę, przerywa

Wczoraj podczas jazdy Nissan nagle zaczął gubić iskrę, tzn zaczął przerywać i szarpać. Nic nie kopci. Trzyma niskie obroty na biegu jałowym. Dzieje się tak na PB i LPG. Świece wymieniane około roku temu wraz z przewodami. Wydaje mi się też, że przy większym obciążeniu napięciem, tj przy włączonych światłach, radiu, dmuchawie dławi się bardziej. Mój ojciec niedawno miał dosłownie to samo w Focusie Mk1, co się okazało padła cewka. Czy w Nissanie oprócz uszkodzonej cewki, co jeszcze muszę sprawdzić, żebym nie kupował w ciemno?

Następnego dnia przejechałem się poza moją miejscowość a gdy już wracałem poczułem, że znów iskra ucieka... Tak jakby po zagrzaniu się gubił iskrę.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez chmielu dnia 27 Lip 2017 13:45 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2066
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 27 Lip 2017 20:07     Temat postu:

Sprawdz jeszcze kopulke i palec rozdzielacza, bo być moze one tez maja dosc.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chmielu




Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 24
Przeczytał: 24 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nysa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 28 Lip 2017 12:02     Temat postu:

majchrzok napisał:
Sprawdz jeszcze kopulke i palec rozdzielacza, bo być moze one tez maja dosc.


Wiesz kolego jak zdemontować tę plastikową osłonę?

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez chmielu dnia 28 Lip 2017 14:04 , w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majchrzok
stary wyjadacz



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 2066
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wągrowiec
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 28 Lip 2017 12:45     Temat postu:

Nie działa obrazek...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomsonicus
administrator



Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 2041
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków i Krasnystaw
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 29 Lip 2017 9:16     Temat postu:

"U mnie działa".
A po co chcesz ją demontować? Wymiana kopułki i palca tego nie wymaga.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chmielu




Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 24
Przeczytał: 24 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nysa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 29 Lip 2017 15:08     Temat postu:

Thomsonicus napisał:
"U mnie działa".
A po co chcesz ją demontować? Wymiana kopułki i palca tego nie wymaga.


Ponieważ chciałem się dostać do cewki. Kopułka i palec według mnie są ok.

Spójrzcie na moją cewkę. W żadnym sklepie internetowym z częściami nie mogę znaleźć... Ona jest jakaś inna od tych wszystkich dostępnych Crying or Very sad

Daję link do zdjęć:

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez chmielu dnia 29 Lip 2017 15:11 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomsonicus
administrator



Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 2041
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków i Krasnystaw
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 29 Lip 2017 21:26     Temat postu:

Cewka to stosunkowo proste urządzenie elektryczne. Przynajmniej tak mi się zdaje. Nawet na tej z NGK jest napisane że złącze jest DIN, czyli jakieś standardowe. Znając japończyków, to identyczne wartości elektryczne mają cewki w 3/4 japońskich aut i może ktoś kiedyś rzeźbił żeby dopasować.
Niech ktoś wrzuci zdjęcie cewki ze swojego auta może.
Ja kiedyś miałem taki patent w Matizie, że po rozgrzaniu gubiło iskrę. Wyszło że winny był czujnik optyczny wewnątrz kopułki. W Matizie nie było czujnika położenia wału, tylko właśnie ten optyczny czujnik (jak w myszce komputerowej!) sprawdzał czy się wałek kręcił. Zabrudził i się i auto kaputt. Z tego co kojarzę to w Nissanach też chyba takie coś było. Ale zaznaczam że nie jestem tego pewien, musisz poszukać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chmielu




Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 24
Przeczytał: 24 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nysa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 30 Lip 2017 20:35     Temat postu:

Thomsonicus napisał:
Cewka to stosunkowo proste urządzenie elektryczne. Przynajmniej tak mi się zdaje. Nawet na tej z NGK jest napisane że złącze jest DIN, czyli jakieś standardowe. Znając japończyków, to identyczne wartości elektryczne mają cewki w 3/4 japońskich aut i może ktoś kiedyś rzeźbił żeby dopasować.
Niech ktoś wrzuci zdjęcie cewki ze swojego auta może.
Ja kiedyś miałem taki patent w Matizie, że po rozgrzaniu gubiło iskrę. Wyszło że winny był czujnik optyczny wewnątrz kopułki. W Matizie nie było czujnika położenia wału, tylko właśnie ten optyczny czujnik (jak w myszce komputerowej!) sprawdzał czy się wałek kręcił. Zabrudził i się i auto kaputt. Z tego co kojarzę to w Nissanach też chyba takie coś było. Ale zaznaczam że nie jestem tego pewien, musisz poszukać.


Nic nie było rzeźbione, wszystko pasuje jak ulał... Jutro fachowiec ma mi sprawdzić czy cewka jest ok, bo wytypowałem właśnie cewkę...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chmielu




Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 24
Przeczytał: 24 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nysa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 12 Sie 2017 12:38     Temat postu:

Świece ok, kable ok, wymieniłem aparat zapłonowy. Wydaje mi się w ogóle, że go zalewa. Odpala na parę sekund po czym gaśnie i nie chce się wkręcić na wyższe obroty Sad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin