Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
[GA16DS] Problem z chłodnicą

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JDiGGER




Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 06 Sty 2016 23:29     Temat postu: [GA16DS] Problem z chłodnicą

siemanko,

zauważylem ostatnio poniższy problem u siebie: po zajechaniu pod dom przy temp -15 zauważylem że spod maski wydobywa się rzadki dymek.
myślałem że to od mrozu aczkolwiek nigdy tak nie robił więc otworzylem maskę i okazało się ze dymek leci bezpośrednio z chłodnicy, a mianowicie z jej górnej części (uszczelka). Plus sama chłodnica na bokach jest zalana płynem chłodniczym który ścieka na dół aż po osłonie silnika. plus nie zauważylem żeby wiatrak się załączał.
sytuacja się powtarza gdy silnik się nagrzewa.
uzupełniłem płyn na zimowy prestone i pytanie co dalej, bo temperatura nie przekracza połowy czyli to jest w porządku. opłaca się ją jakoś regenerować, wymieniać ta uszczelke czy po prostu kupić używana na szrocie (i tu pytanie: od których modeli ewentualnie by pasowała?) bo nowka chodzi po min. 350 ziko.

proszę o pomoc i pozdrawiam

JD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ulus




Dołączył: 07 Mar 2013
Posty: 875
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 07 Sty 2016 8:23     Temat postu:

sprawdz czy na 100% nie pękła chłodnica gdzieś... a pasuje od sunnego 1,4 i 1,6 na pewno mozliwe ze od primer i almer z tym silnikiem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
JDiGGER




Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 07 Sty 2016 9:01     Temat postu:

a i jeszcze jedno: nawiew już nie jest tak ciepły jak kiedyś, teraz na 4ce jest po prostu ciepły a kiedyś było piekło

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ulus




Dołączył: 07 Mar 2013
Posty: 875
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 07 Sty 2016 11:33     Temat postu:

ja miales nieszczelność to układ mógł sie zapowietrzyć ...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
JDiGGER




Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 07 Sty 2016 11:49     Temat postu:

i co bys polecał żebym teraz Zrobił? kupić używana in wymienić całość?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GHOSTRIDER
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 407
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Slask
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 07 Sty 2016 13:06     Temat postu:

Ja to bym ci radzil nalac wody do chlodnicy i zagrzac motor. Sprawdz weze czy nie sa twarde. Jezeli sa twarde masz walnieta uszczelke i pompuje ci cisnienie w uklad. Stad by mogla wziasc sie nieszczelnosc i wywalanie plynu. Jak weze sa ok to uszkodzona chlodnica.

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
JDiGGER




Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 08 Sty 2016 2:03     Temat postu:

sprawdziłem, na ciepłym oba (górny i dolny) węże są miekkie, tzn da sie je bez problemu powgniatać. a i nawet wentylator pare razy się załączył

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez JDiGGER dnia 08 Sty 2016 2:07 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GHOSTRIDER
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 407
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Slask
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 08 Sty 2016 6:11     Temat postu:

No to glowica ok. Popatrz gdzie doklsdnie cieknie.Jak chlodnica szukaj urzywki. Albo zamiennika.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomsonicus
administrator



Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 2009
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Krakuf i Krasnystaw
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 08 Sty 2016 17:12     Temat postu:

Ulus napisał:
ja miales nieszczelność to układ mógł sie zapowietrzyć ...

W NXie układ sam się odpowietrza, więc to nie powinno być problemem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ulus




Dołączył: 07 Mar 2013
Posty: 875
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 09 Sty 2016 2:35     Temat postu:

w sumie racja ^^ ale jak nie otworzy grzania to w kabinie sie nie odpowietrzy (w nagrzewnicy)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GHOSTRIDER
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 407
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Slask
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 09 Sty 2016 7:37     Temat postu:

Ale sr20 ma przed nagrzewnica odpowietrznik. Natomiast ga bardzo zadko ale tez miewaly takowy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomsonicus
administrator



Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 2009
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Krakuf i Krasnystaw
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 09 Sty 2016 8:11     Temat postu:

Tak samo jest też w Mazdach. Układ sam się odpowietrza, ale jest jeden albo dwa odpowietrzniki, żeby ręcznie wspomóc system. Można, ale nie trzeba koniecznie. Miałem tak w kilku złomach które ostatnio kupowałem, nie pamiętam już dokładnie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
JDiGGER




Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 11 Sty 2016 14:07     Temat postu:

Okej.. czyli zostaje mi szukać używanej. a co sądzicie o tych z allegro za 70-150 zl?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin