Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
[SR20DE]Auto raz odpala raz nie.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rutek




Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 07 Paź 2011 15:52     Temat postu: [SR20DE]Auto raz odpala raz nie.

Witam,

Na początku chciałbym zaznaczyć, że to mój pierwszy problem z setką od ponad roku i od razu taki, że nie wiem co to może być.

Zacznę od początku. Nissan 100nx GTI silnik SR. Czytałem kilka wątków na forum z podobnymi problemami, ale każdy przypadek jak widać inny.

Jaki problem? Otóż od jakiś 3 dni mam istną loterie z odpalaniem auta. Raz odpala bez problemu, a drugi raz już nie. Zwykle z rana ma najlepszy humor i odpala tak, że aż miło. No ale wystarczy go zgasić i już nie odpali. po przekręceniu kluczyka kontrolki palą się, radio też gra. Myślałem, że to wina akumulatora więc najpierw dokręciłem klemy, żeby zaraz mieć problem z ich odkręceniem bo guzik dało. Wsadziłem inny akumulator, sytuacja się powtórzyła. Zrezygnowany przełożyłem z powrotem akumulatory, wsiadłem i ze złością przekręciłem kluczyk. i co? Odpalił. Raz, drugi, trzeci. mówię w duchu - po problemie. Ale niestety nie. Wsiadłem do auta po jakis 15 minutach i z przykrością stwierdziłem, że do pracy udam się MPK. Znowu tylko "pstryk pstryk" przy przekręcaniu kluczyka. Klemy wyczyściłem. Do rozrusznika próbowałem się dobrać, ale nie mam kanału a z góry nie dam rady. (mógłby ktoś wstawić zdjęcie gdzie on jest?!). Czytałem, że może to być wina immobilizera chociaż bardzo w to wątpię, obstawiam coś z rozrusznikiem. Zastanawiam się nad kablem od masy, może coś nie styka? Chciałem "zresetować" młotkiem rozrusznik ale no najpierw musiałbym się do niego dostać. Jakieś propozycje?

Pozdrawiam!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez rutek dnia 07 Paź 2011 17:37 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomsonicus
administrator



Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 2009
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Krakuf i Krasnystaw
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 07 Paź 2011 15:59     Temat postu:

Dopisz typ silnika na początku tematu, tak jak ma to miejsce we wszystkich innych tematach.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pawel18PL
stary wyjadacz



Dołączył: 09 Wrz 2007
Posty: 821
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Klimontów
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 07 Paź 2011 16:47     Temat postu: Re: Auto raz odpala raz nie.

Sprawdź kable do rozrusznika bo wygląda to tak jakby gdzieś masa ginęła.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pawel18PL dnia 07 Paź 2011 16:48 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rutek




Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 07 Paź 2011 17:39     Temat postu:

Dobra, jutro jak będzie jasno to sprawdzę kabel idący do rozrusznika. Może też w końcu odnajdę ten rozrusznik.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ŁUKASZ-16 NX-ÓW CZESCI




Dołączył: 14 Sty 2011
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ŁUKÓW-WARSZAWA
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 07 Paź 2011 20:50     Temat postu:

Rozrusznik masz pod kolektorem ssącym, patrząc od dołu zaraz nad półośką ,dostać do niego można sie tylko i wyłoncznie od dołu ,z tego co piszesz rozumiem że rozrusznik raz kreci a raz nie ,istna loteria czy załapie ,jeżeli masz tak to rozrusznik do wymiany lub jak kto woli do naprawy i będzie wszystko grało jak należy - miałem tak u siebie -wina elektrowłoncznika ,można oddac do elektromechanika do naprawy -jakby co to mam rozrusznik do gti cena 60 zł +przesyłka 15 zł wpłata na konto lub 20 zł płatne przy odbiorze -

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nismojoe
stary wyjadacz



Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 1564
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 07 Paź 2011 22:07     Temat postu:

słuchałem tego rozrusznika i kręci jak należy, moim zdaniem coś na drodze do rozrusznika nie styka tak jak sugeruje Paweł, ale sugestia Łukasza się trochę z tym pokrywa tak czy siak jest problem po stronie elektryki(przewody lub osprzetu samego rozrusznika), a nie mechanizmu bo auto raz pali super, a raz w ogóle

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Excallibur




Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 376
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnik
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 07 Paź 2011 23:43     Temat postu:

Kolego.
Jak słyszysz Takie Pyk Pyk przy probie odpalenia, to znak ze rozrusznik żyje Very Happy i wybija bendiks.

Rozrusznik trzyma sie na 2 śrubach 12-14 nie jestem pewien. Troche siły i odkrecisz i wyjmiesz na parkingu.

Rozbierasz na czesci ogladasz co i jak wyglada i w jakim jest stanie.

W srodku jest komutator i szczotkotrzymacz sa tez male zembate koleczka musi byc tam smar.

Wymieniasz szczotki od razu. albo cały szczotkotrzymacz.
a głowna przyczyna tego ze on pali a raz nie pali i słychac pyk pyk jest elektromagnes,

wymieniasz oba te elementy czyscisz miejsca stykow +/- dokrecasz i musi dzialac :]

Jezeli rozbierzesz moze pomoc samo przeczyszczenie zbiera sie tam nagar ze szczotek.
miejsca stykoe komutatora i szczotek warto przeczyscic papierkiem 1500 taki mialem pod reka Very Happy

Pozdro


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rutek




Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 17 Paź 2011 20:24     Temat postu:

Auto zrobione, był to jednak rozrusznik. Niestety dałem do mechanika i wykasował mnie z robocizną ponad 250zł. Rozrusznik ma całe bebechy nowe, kabel od masy został wymieniony i nowe klemy wjechały.

Dzięki za pomoc panowie. Wink

Pozdro!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Silnik i osprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin