Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Problem - felgi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Zawieszenie, koła i hamulce
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pokem




Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kielce
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 23 Mar 2009 0:06     Temat postu: Problem - felgi

Mam następujący problem, nawet nie z samymi felgami tylko z przednia osia, gwint wystający z osi jest za długi i nie da rady zamontować żadnych dekielkow, wyglada to tak:

images39.fotosik.pl/86/86eba80fe8ea7c0fmed.jpg

czy w tym momencie łożyska nie sa odsłonięte i nie padną mi po 100km? i co można z tym ewentualnie zrobić?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pokem dnia 23 Mar 2009 0:33 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gruby




Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 383
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 23 Mar 2009 9:05     Temat postu:

jezeli półoś jest dobrze wsadzona w przegub tzn nie za plytko to musisz obciac troche srube przegubu i nagwintowac od poczatku ja a jak wsadzona za plytko to musisz dac jkas podkladke prze piasta kola zeby przegub do srodka przesunac... a patrzyles czy przy nnych kolach tak wystaje pzdr

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pokem




Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kielce
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 23 Mar 2009 10:16     Temat postu:

Z przodu przy obu kolach tak wystaje z tylu jest to całkiem inaczej rozwiązane (jakby jakieś kapsle były jeszcze na te gwinty ponakręcane)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Quattro




Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 810
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Toruń
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 23 Mar 2009 12:24     Temat postu:

Zadne lozysko Ci nie padnie. przykryte jest bowiem piasta do ktorej przykrecasz kolo i uszczeliniaczem tzw. zimmeringiem.

mozna sprobowac sciac czubek polosi ale jakos nie jestem zwolennikiem tego posuniecia...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
s900




Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdansk
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 23 Mar 2009 14:30     Temat postu: jw

Ja tez nie i tym bardziej podlozenia czegos przed piasta - polos musi miec miejsce na prace a poza tym przegob wchodzi w piaste metalowym kolnierzem i oslana zimering i lozysko !
Wystrzegaj sie takich patentow bo one zawsze sie czyms zlym odbija!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gruby




Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 383
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 23 Mar 2009 15:23     Temat postu:

Pokem napisał:
Z przodu przy obu kolach tak wystaje z tylu jest to całkiem inaczej rozwiązane (jakby jakieś kapsle były jeszcze na te gwinty ponakręcane)

bo z tylu nie masz przegubów a pod tym kapslem kryje sie śruba do bębna i łożysko...

co do dawania podkładek chodziło mi o to jak ma z dupy jakiś zamiennik to może być nie foremny i jeżeli półoś z krzyżakiem wchodzi za płytko w przegub zewnętrzny którego gwint wystaje <czyli wskazuje na nieforemność przegubu>może sie źle skończyć np wypadnięciem półosi na zakręcie co może się ciekawie skończyć... pzdr


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez gruby dnia 23 Mar 2009 15:27 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pokem




Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kielce
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 23 Mar 2009 16:46     Temat postu:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, nie przeszkadza mi to jak to wygląda tylko bylem ciekaw co z tym łożyskiem bo wygląda to trochę inaczej niż w moim wcześniejszym samochodzie.

PS: Jakby piasta była za płytko włożona to by już dawno wypadła bo jeżdżę tak od 7 miesięcy, poza tym znajomy mechanik mi tam parę rzeczy wymieniał i pewnie by powiedział jakby coś było nie tak.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Techniczne / Zawieszenie, koła i hamulce Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin