Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Olej wyparowywuje??
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Areckii




Dołączył: 09 Lip 2008
Posty: 139
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 15 Wrz 2008 22:10     Temat postu: Olej wyparowywuje??

W mojej setce dziwna sprawa dzieje sie z olejem. Wymieniałem ok 1,5 tys km temu olej na castrol magnatec 10w40(taki zalal poprzedni wlasciciel)
I patrze ostatnio a ok 1/4 podzialki(może troche mniej) oleju ubyło.
Przy odpalaniu na zimnym silniku z rury nie idzie zaden siwy ani czarny dym, wycieków nigdzie nie stwierdziłem, na kanale też nic nie było widać, filtr powietrza czysty, pod korkiem wlewu paliwa zadnego osadu nie ma, ani nic nie wyziewa. Dodam, że silnik GA16DS. Czy myślicie ze to pierscienie padają, albo jeszcze co gorsze?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pawel_316




Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 395
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 15 Wrz 2008 22:20     Temat postu:

ja mam zupełnie odwrotną opcje, tzn. od czasu do czasu zastaje plamę pod autem, coś w stylu oleju ale co jest najlepsze niczego nie ubywa... ani oleju, ani płynu hamulcowego, ani boryga ani też płynu do spryskiwaczy i dopiero mam zagadkę...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kwi@t
Gość






PostWysłany: 15 Wrz 2008 22:26     Temat postu:

pawel_316 napisał:
ja mam zupełnie odwrotną opcje, tzn. od czasu do czasu zastaje plamę pod autem, coś w stylu oleju ale co jest najlepsze niczego nie ubywa... ani oleju, ani płynu hamulcowego, ani boryga ani też płynu do spryskiwaczy i dopiero mam zagadkę...


może wspomaganie??
Powrót do góry
pawel_316




Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 395
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 15 Wrz 2008 22:34     Temat postu:

Kwi@t napisał:


może wspomaganie??


no niestety też nie ... Confused choć plama pojawia sie po lewej stronie w okolicach koła ( stojąc przodem do auta)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SEBOL_MKS
stary wyjadacz



Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 573
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Police

PostWysłany: 16 Wrz 2008 23:14     Temat postu: Re: Olej wyparowywuje??

Areckii napisał:
W mojej setce dziwna sprawa dzieje sie z olejem. Wymieniałem ok 1,5 tys km temu olej na castrol magnatec 10w40(taki zalal poprzedni wlasciciel)
I patrze ostatnio a ok 1/4 podzialki(może troche mniej) oleju ubyło.
Przy odpalaniu na zimnym silniku z rury nie idzie zaden siwy ani czarny dym, wycieków nigdzie nie stwierdziłem, na kanale też nic nie było widać, filtr powietrza czysty, pod korkiem wlewu paliwa zadnego osadu nie ma, ani nic nie wyziewa. Dodam, że silnik GA16DS. Czy myślicie ze to pierscienie padają, albo jeszcze co gorsze?


A ile tego oleju wlałeś? Może przy pierwszym odpaleniu filtr oleju "zaciągnął" troszkę oliwy i stąd ten brak? Patrzałeś stan oleju zaraz po pierwszym odpaleniu?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Areckii




Dołączył: 09 Lip 2008
Posty: 139
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 17 Wrz 2008 8:27     Temat postu:

Właśnie się chyba wyjaśniło. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym u którego zmieniałem olej ( zwykły garaż z kanałem) i się okazało że on dolał olej na maksa, ale po uruchomieniu silnika nie sprawdził go ponownie. Także najprawdopodobniej ze 200-300 ml poszlo do filtra oleju. Zresztą z bańki 4l zostało mi 1,2 l także chyba dużo za dużoVery Happy
Doleje dzisiaj na maksa, przejade ok 1000km i zobaczymy co będzie.
Ale chyba najwyższy czas przy następnej zmianie oleju wlać minerałkęVery Happy

A swoją drogą wie kto jaka jest różnica ilości oleju na bagnecie między min i maks??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kpi




Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 498
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 17 Wrz 2008 10:53     Temat postu:

pawel_316 napisał:
ja mam zupełnie odwrotną opcje, tzn. od czasu do czasu zastaje plamę pod autem, coś w stylu oleju ale co jest najlepsze niczego nie ubywa... ani oleju, ani płynu hamulcowego, ani boryga ani też płynu do spryskiwaczy i dopiero mam zagadkę...

Olej ze skrzyni?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pawel_316




Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 395
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 17 Wrz 2008 11:24     Temat postu:

kpi napisał:

Olej ze skrzyni?


mało prawdopodobne bo co prawda czujnik od wstecznego jest " zapocony" ale plama robi sie koło lewego koła wiec to raczej nie bezpośrednio pod skrzynią.

Co najlepsze jest że od kilku dni plamy już nie ma - i teraz nie wiem czy d konca wyleciało i zaraz coś mi sie posypie Wink czy samo sie jakoś zatkało - już nie kumam tego wszystkiego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kwi@t
Gość






PostWysłany: 17 Wrz 2008 21:55     Temat postu:

Areckii napisał:
Właśnie się chyba wyjaśniło. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym u którego zmieniałem olej ( zwykły garaż z kanałem) i się okazało że on dolał olej na maksa, ale po uruchomieniu silnika nie sprawdził go ponownie. Także najprawdopodobniej ze 200-300 ml poszlo do filtra oleju. Zresztą z bańki 4l zostało mi 1,2 l także chyba dużo za dużoVery Happy
Doleje dzisiaj na maksa, przejade ok 1000km i zobaczymy co będzie.
Ale chyba najwyższy czas przy następnej zmianie oleju wlać minerałkęVery Happy

A swoją drogą wie kto jaka jest różnica ilości oleju na bagnecie między min i maks??


do NX'a wchodzi 3,8l oleju więc troche za mało miałeś jeśli z 4l zostało ci 1,2l
Powrót do góry
Luki




Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 336
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oppland (N)

PostWysłany: 18 Wrz 2008 10:09     Temat postu:

Kwi@t napisał:
Areckii napisał:
Właśnie się chyba wyjaśniło. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym u którego zmieniałem olej ( zwykły garaż z kanałem) i się okazało że on dolał olej na maksa, ale po uruchomieniu silnika nie sprawdził go ponownie. Także najprawdopodobniej ze 200-300 ml poszlo do filtra oleju. Zresztą z bańki 4l zostało mi 1,2 l także chyba dużo za dużoVery Happy
Doleje dzisiaj na maksa, przejade ok 1000km i zobaczymy co będzie.
Ale chyba najwyższy czas przy następnej zmianie oleju wlać minerałkęVery Happy

A swoją drogą wie kto jaka jest różnica ilości oleju na bagnecie między min i maks??


do NX'a wchodzi 3,8l oleju więc troche za mało miałeś jeśli z 4l zostało ci 1,2l


Bzdura..
1.6 - 3.2l (bez filtra 2.8 )
2.0 - 3.4l (bez filtra 3.2)
MA-14 się kłania..

Do Areckiego: niski poziom oleju wziął się pewnie z tego, że ten twój znajomy wlał tylko 2.8l (chyba mu się przyśniło że zalał do pełna) a dodatkowo filtr zaciągnął swoje.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Luki dnia 18 Wrz 2008 21:50 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kwi@t
Gość






PostWysłany: 18 Wrz 2008 21:33     Temat postu:

Luki napisał:


Bzdura..
1.6 - 3.2l (bez filtra 2.Cool
2.0 - 3.4l (bez filtra 3.2l)
MA-14 się kłania..


Więc się sprecyzuję:

dokładnie do mojego silnika wchodzi 3,8l razem z filtrem... chyba mam jakiś super specjalny model (chyba że silnik od primerki tak ma)
Powrót do góry
red_shogun
stary wyjadacz



Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 2360
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 19 Wrz 2008 9:34     Temat postu:

Kwi@t napisał:
Luki napisał:


Bzdura..
1.6 - 3.2l (bez filtra 2.Cool
2.0 - 3.4l (bez filtra 3.2l)
MA-14 się kłania..


Więc się sprecyzuję:

dokładnie do mojego silnika wchodzi 3,8l razem z filtrem... chyba mam jakiś super specjalny model (chyba że silnik od primerki tak ma)


A Ty nie masz przypadkiem GA16DE z NVCSem? Zresztą to i tak nie zmienia faktu że te 3,8 to wiele za wiele, tyle to ma SR20DET Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez red_shogun dnia 19 Wrz 2008 9:41 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kwi@t
Gość






PostWysłany: 20 Wrz 2008 2:01     Temat postu:

red_shogun napisał:

A Ty nie masz przypadkiem GA16DE z NVCSem? Zresztą to i tak nie zmienia faktu że te 3,8 to wiele za wiele, tyle to ma SR20DET Razz


Nie nooo
Na tyle to wiem co mam pod maską, to GA16DE (bez NVCS a szkoda) z 98r, wcześniej jeździło w primerce w UK.
Co do ilości oleju to jest jeszcze możliwość że miarka na opakowaniu oleju nie była dokładna... sam nie wiem ale po wlaniu do pełna (z filtrem) zostało mi troszke ponad 2 setki oleju (według miarki na opakowaniu).


Ostatnio zmieniony przez Kwi@t dnia 20 Wrz 2008 2:02 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
simon




Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: GORLICE-KRAKÓW
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 22 Sie 2009 14:07     Temat postu:

ja tez zauwazyłym podobna sytuacje dzisiaj jak Areckii. jakie 4 miesiace temu został wymieniony olejna nowy i niewielepotem jezdziłem bo mialem stłuczke , potem urlop i tak jakos sie odciagneło.przejechał moze z 300 km idzisiaj sprawdzam a tamprawie wogule nie było oleju.na samymkoncu miarki.az sie przerazuiłem :/ nie mazadnych wyciekow,bo wszystkie zostały zlikwidowane.coto moze byc???

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PaCo




Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnów
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 26 Sie 2009 17:25     Temat postu:

mozliwe ze gdy wymieniales olej i zalales inny niz byl poprzednio to on wyczyscil ten osad pozostaly po starym oleju i stad niski poziom oleju... tak mi sie przynajmniej wydaje... a po jezdzie nie smierdzi ci olejem... bo mozliwe tez ze ci bierze cos oleju...

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez PaCo dnia 26 Sie 2009 17:26 , w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin