Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Tylna wycieraczka nie działa
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: 11 Cze 2007 23:07     Temat postu: Tylna wycieraczka nie działa

Witam,

w wyniku niedziałającej tylnej wycieraczki, zdjęliśmy z synem plastik tylnej klapy i dobraliśmy się do silniczka, efekty są następujące:

1. dochodziło napięcie 12V do pomaranczowgo kabelka (są 4 kabeli we wtyczce - pomaranczowy, niebieski, zielony i czarny, chyba są przeplatane kolorem białym)
2. na pozostałych kabelkach bez względu na położenie przełącznika przy kierownicy, nie było innych napięć (są dwie prędkości pracy tylnej wycieraczki)
3. ponieważ silnilniczek nie działał, wymontowałem go i sprawdziłem na krótko z akumulatora - silnik pracował !!!!
4. po podłączeniu do instalacji samochodowej, silniczek nie działa i nie ma napięcia, które wcześniej było na pomarańczowym kabelku.

Miał ktoś podobną historię ?

Ze względu na brak schematu, trudno mi znaleźć usterkę, dlatego pytam.

pozdrawiam
Powrót do góry
arkady




Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 1278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TORUŃ
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 12 Cze 2007 6:22     Temat postu:

najczescie kable od wycieraczki lamia sie w tej oslonce jak podmnosisz klape wiem bo mam te sama usterke raz dziala a raz nie;p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
foster




Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 796
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnów
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 12 Cze 2007 8:30     Temat postu:

Uff, to ja się również podpinam pod temat... to chyba zaraźliwe, jakiś wirus, wczoraj tylna mi również padła. Kolejny gadżet to poprawki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seba




Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 797
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 12 Cze 2007 12:15     Temat postu:

u mnie wycieraczka działała kilka miesięcy, potem zrobiła sobie wolne na jakis tydzień, potem znów pracowała ale w końcu się zmęczyła i też zrobiła sobie wolne na kilka dni. teraz już działa kilka miesięcy [tfu tfu żeby nie zapeszyć]. u mnie nic nie robiłem- mam wersję setki samo-naprawczą Wink
tak jak Arkady mówi, kable mogą być uszkodzone, albo zaśniedziały na stykach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jasper22
Gość






PostWysłany: 12 Cze 2007 14:02     Temat postu:

czesc,ja mam ten sam problem z wycieraczką,kupiłem moją setke 3 miesiące temu,wtedy jeszcze tylnia chodziła ale tylko przez jakies 2 tyg Sad
teraz mam troszke wolnego czasu to sie tym zajme tylko powiedzcie jak zdjac ten plastik zeby sie dostac do silniczka??? on jest chyba przymocowany na jakies plastikowe nity albo cos takiego....da sie to w jakis domowy sposb zdjąc zeby nie uszkodzic i spowrotem bez problemu założyc??????
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: 12 Cze 2007 15:02     Temat postu:

Plastik zdejmujesz nastepująco:

Po podniesieniu klapy do góry, na jej krawędzi zobaczysz kilka plastikowych spinek. Podważasz je płaskim wkrętakiem i wyjmujesz, najlepiej cienkim szczypcami. Ja robiłem to samym wkretakiem i kilka mi sie połamało ale dostępne sa w sklepach motoryzacyjnych.

Plastik prócz tych spinek na krawędzi, ma jeszcze spinki wchodzące w blachę klapy gdzieś na jej środku. Trzeba delikatnie włozyć rękę i odciągać plastik od klapy. Teraz plastik będzie trzymal się juz tylko na uszczelce, któą trzeba troszkę odginac od plastiku i najpierw jeden róg obudowy odciągnąć od klapy a potem pódzie juz gładko.

Ja tak zrobiłem i prócz kilku spinek niec nie połamałem .

Powodzenia
Powrót do góry
mloody82




Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jedlicze B
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 12 Cze 2007 16:56     Temat postu:

Witam!Temat poruszany był kilkakrotnie.Wystarczy poszukać.Wszystko jest ładnie opisane.
Dla leniuchów dodam jeszcze,że często pada przekażnik.
Pozdrowienia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: 12 Cze 2007 17:29     Temat postu:

mloody82 napisał:
Witam!Temat poruszany był kilkakrotnie.Wystarczy poszukać.Wszystko jest ładnie opisane.
Dla leniuchów dodam jeszcze,że często pada przekażnik.
Pozdrowienia


Możliwe, ale ja nie znalazłem rozwiązania na forum. I konia z rzędem temu kto na podstawie zamieszczonych postów, bez schematu i znajomości tego samochodu, uruchomi mi tylną wycieraczkę.
Dlatego postanowiłem zapytać i jednoczesnie pomóc innemu koledze.

wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "Już było na forum" jest tego dużo, a mimo to, dalej wszyscy piszą ten magiczny zwrot

P.S dzieki za naprowadzenie z przekaznikiem, znalazłem post o dziwnym tytule: http://www.100nx.fora.pl/a-mi-znowu-t15.html?highlight=przekaźnik wycieraczki.

Może przyda się innym kolegom.

Pozdrawiam
Powrót do góry
mloody82




Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jedlicze B
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 12 Cze 2007 19:36     Temat postu:

Trebor napisał:
Możliwe, ale ja nie znalazłem rozwiązania na forum. I konia z rzędem temu kto na podstawie zamieszczonych postów, bez schematu i znajomości tego samochodu, uruchomi mi tylną wycieraczkę.
Dlatego postanowiłem zapytać i jednoczesnie pomóc innemu koledze.


Wiesz co, po kupnie setki okazałe się że tylna wycieraczka niestety nie działa
to było około lutego zaraz po tym wpisałem w wyszukiwarce "TYLNA WYCIERACZKA" wyświetliło się wiele postów dotyczących tych słów, po kolei czytałem aż znalazłem było opisane i pokazane dokładnie na zdjęciach gdzie znajduję sie przekaźnik i że lubi się on często psuć,sprawdziłem u siebie i niestety nie to !!! Szukam dalej, znalazłem...ktoś pisze że u niego przy przejściu z klapy do samochodu kabelki się po zaginały i tam jest problem,rozebrałem i działa jak nówka.Wiec naprawdę wystarczy poszukać,tylko nie tak chop siup - trza się przyłożyć.
Oby u Ciebie okazało się że to przekaźnik bo przy klapie to jest trochę roboty.
Pozdrowionka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: 13 Cze 2007 1:27     Temat postu:

Zdarza się, że ta sama usterka ma wiele rozwiązań. Wiem coś na ten temat bo mam trzy samochody i mam usterki , których nie mogę wyeliminować mimo forum, ASO, książek i prywatnych fachowców. Forum jest skarbnicą wiedzy nawet jesli posty się powtarzają. Kiedy okazuje się, że pewne rzeczy są powtarzalne wtedy dobrze jest zrobić manual i zamieścić go na stronce. Można wtedy odsyłać delikwenta do manuala. Często się zdarza, że ktoś coś naprawi a drugi przy tym samym, połamie połowe plastików lub zniszczy coś innego. Dlatego, kto pyta nie błądzi.

Szanowni koledzy, należy faktycznie włożyć trochę wysiłku w szukanie, lecz jeśli dalej nie macie rozwiązania, nie bójcie się pytać.

Warto też zamieszczac posty z dopiskiem "rozwiązane" a najlepiej jakby został utworzony taki dział.

P.S. młoody82 - nie odbieraj tego osobiście, mimo wszystko trochę pomogłeś w poszukiwaniach

Pozdrawiam
Powrót do góry
mloody82




Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jedlicze B
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 13 Cze 2007 9:46     Temat postu:

Trebor - ale w końcu zrobiłeś tę wycieraczkę
Przekaźnik czy połamane kable - napisz będzie dla kolejnych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: 13 Cze 2007 12:37     Temat postu:

mloody82 napisał:
Trebor - ale w końcu zrobiłeś tę wycieraczkę
Przekaźnik czy połamane kable - napisz będzie dla kolejnych.


Rozebrałem, pomierzyłem i z powodu późnej pory 1:00 w nocy, złozyłem i czekam na weekend. Jak będę rozbierał i uda mi się naprawić to postaram sie to dokładnie opisać. Jak, co, gdzie, czym sprawdzać itd, taki mini manual. Wkleimy to na stronkę i będzie można faktycznie odsyłać zainteresowanych do lektury.
Byłem w ksiegarni technicznej i przgladałem ksiązki o Sunny i Almerze ale nie znalazłem opisu i schematu tylnej wycieraczki i sterowania.
Pozostaje rozrysować schemat i opisać działanie oraz miejsca i sposób kontroli.
Dzięki za pomoc bo o przekaźniku nie pomysłalem w pierwszej chwili.

Pozdrawiam
Powrót do góry
mloody82




Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jedlicze B
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 13 Cze 2007 13:27     Temat postu:

Ja mogę napisać Ci jeszcze że u mnie dokładnie były przetarte dwa kabelki pomiędzy klapą a karoserią.(niebieski i pomarańczowy)Dosyć ciężko to naprawić bo wiele przy tym rozbierania było - boczek od strony kierowcy, podsufitówka.Nie jest to proste.W tej gumie jest sporo przewodów a bardzo mało miejsca.Ja wyciągnąłem na maksa kable z klapy tylnej poucinałem jeden po drugim i złączyłem nowymi ciągnąc aż do kostki łączącej przy słupku drzwi lewych.(Tam też możesz zobaczyć czy nie zginęło napięcie zanim porozbierasz wszystko przy klapie)Teraz mam spokój.A kable przed kostką łatwo było połączyć bo tam jest sporo miejsca.Najgorzej i najmniej wygodnie jest przy klapie.Ale cóż życzę powodzenia.
Pozdro.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AndyP
stary wyjadacz



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 504
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: swarzędz

PostWysłany: 13 Cze 2007 15:20     Temat postu:

Trebor napisał:
[...]Warto też zamieszczac posty z dopiskiem "rozwiązane" a najlepiej jakby został utworzony taki dział.[...]

Dobre podejście, ułatwi poszukiwnia. Co do uwag typu "było na forum", to każdy przypadek jest indywidualny, ale są rozwiązania, które naprowadzą gdzie może byc uszkodzenie. U mnie też tylna wycieraczka czasem strajkuje, zazwyczaj wtedy gdy pada deszcz Wink , winny okazał się właśnie przekaźnik. Można go zlokalizować w dość łatwy sposób: ustawiasz tryb pracy wycieraczki na czasowy, i ten przekaźnik sobie "tyka". Najlepiej to zrobić przy wyłączonym silniku. Jeśli mimo czasowego trybu pracy wycieraczki, nie będzie "tykać" oznacza to, że nie dostaje on "prundu". Wracając do wycieraczki samej w sobie, masz dwie prędkości w tylnej?? hmm... to ciekawe, choć może po lifcie taki gadżet był....
A co do schematu i książek, czasem posługuję się książką do sunny. Wiele wspólnego.

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: 13 Cze 2007 17:03     Temat postu:

mloody82

bardzo cenna rada o tej kostce przy słupku. Postaram sie dzisiaj to sprawdzić. Mam nadzieję, że nie będę musiał sciagać podsufitki i takich tam innych wykładzin.

AndyP

dzięki za info o lokalizacji przekaźnika.

Już zaczyna sie tworzyc prawie manual
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin