Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Zakopciło się. ŚMIERDZI!! PoMoCy!!!
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Plebanoo




Dołączył: 29 Cze 2007
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: 08 Lip 2007 19:27     Temat postu: Zakopciło się. ŚMIERDZI!! PoMoCy!!!

Mam problem! Dzisiaj zakopałem sie w piachu, zaczalem gazowac na 1 biegu, wstecznym i tak na zmiane przez jakies 10 min. az wyjechalem. W pewnym momencie zaczelo cos smierdziec. Oczywiscie natychmiast wyłaczyłem silnik. Woda w chłodnicy była ponizej min. od razu uzupełniłem. Po otwarciu maski zauwazyłem ze sie troszke kopci jak by z pod chłodnicy a skrzyni biegów(ciezko dokładnie stwierdzic) Postanowiłem tak wrócić do domu. Po przejechaniu 30 km zapach przypominajacy palenie gumy byl caly czas odczuwalny jednak znacznie mniej. Czy ma ktos jakie spodejrzenia co moze byc przyczyna??? Dzieki za odp!!!

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Plebanoo dnia 08 Lip 2007 19:49 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gruby




Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 383
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 08 Lip 2007 19:36     Temat postu:

moim zdaniem to sprzeglo. mam w tym doswiadczenie bo jezdze juz na 3 w 1,5 roku musisz teraz delikatnie jezdzic i popuscic linke lekkkoi przy lapie od sprzegla i powinno byc ok. chyba ze je dokatowales do konca. inne stwierdzenie to to ze mogles przegrzac silnik terz troche...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Plebanoo




Dołączył: 29 Cze 2007
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: 08 Lip 2007 19:40     Temat postu:

Noo to ładnie narobiłem Sad silnika raczej nie przegrzałem po przeciez az tyle to nie trwało...pewnie sprzegło! ile moze kosztowac naprawa ewentualna wymiana???

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gruby




Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 383
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 08 Lip 2007 19:53     Temat postu:

400pln ze srodkowej polki tarcza docisk i lozysko i 400 wymiana chyba ze znajdziesz taniej

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gruby




Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 383
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 08 Lip 2007 19:53     Temat postu:

a to smierdzialo jak palony korek??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Plebanoo




Dołączył: 29 Cze 2007
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: 08 Lip 2007 20:06     Temat postu:

Jak korek to raczej nie. Bardziej jak palonej gumy czy stęchlizny! Poczatkowo myslalem ze to z duzego zbiornika na smieci ktory był 3 metry ode mnie...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gruby




Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 383
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 08 Lip 2007 21:20     Temat postu:

na 100% nie wiem ale stawiam na sprezglo pozdro mi tez tak smiedzialo jak pierwsze sie palilo (bylo od nowosci auta chyba)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SEBOL_MKS
stary wyjadacz



Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 573
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Police

PostWysłany: 08 Lip 2007 21:57     Temat postu:

To będzie sprzęgło. Na allegro kupisz koreańskie Valeo za 300 zł (klasa średnia). Wymiana ok 200 zł. Na tym jeszcze pojeżdzisz jak biegi wszystkie wchodzą. Spróbuj ruszyć z drugiego biegu, jeżeli bez większych przeszkód ruszy to wymiana jest blisko

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ged




Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 423
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 08 Lip 2007 22:03     Temat postu:

SEBOL_MKS napisał:
Spróbuj ruszyć z drugiego biegu, jeżeli bez większych przeszkód ruszy to wymiana jest blisko


Moim da rade ruszyć bez większych problemów, ale nie sądzę, że sprzęgło blisko wymiany (sprawdzane raz).
Chodzi bez zarzutu i nie mogę powiedzieć, żeby coś podejrzanego się z nim działo.
Więc taka diagnoza chyba nie jest obiektywna.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SEBOL_MKS
stary wyjadacz



Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 573
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Police

PostWysłany: 08 Lip 2007 22:52     Temat postu:

Ged napisał:
Moim da rade ruszyć bez większych problemów, ale nie sądzę, że sprzęgło blisko wymiany (sprawdzane raz).
Chodzi bez zarzutu i nie mogę powiedzieć, żeby coś podejrzanego się z nim działo.
Więc taka diagnoza chyba nie jest obiektywna.


Jeżeli sprzęgło jest w bardzo dobrej kondycji to nie ruszysz na drugim biegu ... Gdy sprzęgło ciągnie i się ślizga to znaczy, że powoli się kończy. Bys musiał wymienić sprzęgło to dopiero byś poczuł różnice nawet w przyśpieszeniu i byś wiedzial o czym piszę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Plebanoo




Dołączył: 29 Cze 2007
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: 08 Lip 2007 23:10     Temat postu:

SEBOL_MKS napisał:
Ged napisał:


Jeżeli sprzęgło jest w bardzo dobrej kondycji to nie ruszysz na drugim biegu ... Gdy sprzęgło ciągnie i się ślizga to znaczy, że powoli się kończy. Bys musiał wymienić sprzęgło to dopiero byś poczuł różnice nawet w przyśpieszeniu i byś wiedzial o czym piszę.

Ruszac sie da z 2 biegu ledwo ale "idzie" a jezeli auto ma problem z ruszeniem z tzw piskiem opon to moze to tez byc przyczyna zajechanego juz sprzegła??? Dodam ze sprzegło łapie mi dosc wysoko, nie wiem czy jest to kwestia ustawienia czy tez wyeksploatowania...
P.S. jezeli okaze sie ze to sprzegło to moge tak jeszcze troche pojezdzic (miesiac moze 2) czy trzeba to natychmiasto wymienic?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Plebanoo dnia 08 Lip 2007 23:13 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mac1602




Dołączył: 06 Lip 2007
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 08 Lip 2007 23:11     Temat postu:

SEBOL_MKS napisał:
Jeżeli sprzęgło jest w bardzo dobrej kondycji to nie ruszysz na drugim biegu ... Gdy sprzęgło ciągnie i się ślizga to znaczy, że powoli się kończy. Bys musiał wymienić sprzęgło to dopiero byś poczuł różnice nawet w przyśpieszeniu i byś wiedzial o czym piszę.


Przy odpowiednim silniku ruszysz z każdego biegu... Escortem zrobiłem ok 150 km na 2 i 4 biegu nim dotarłem do właściwego mechanika, a sprzęgło tam było w znakomitym stanie.

W zimie część osób rusza z wyższych biegów, szczególnie Ci, którzy mają mocniejsze silniki... Nie wydaje mi się, by była to właściwa diagnoza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pitek NX




Dołączył: 19 Cze 2007
Posty: 195
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 09 Lip 2007 1:02     Temat postu:

hmyyy... ja nawet tico w zimę ruszałem z 2-biegu hehehe 0.8 to raczej nie duży

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sydney




Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żarki
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 09 Lip 2007 5:21     Temat postu:

to napewno sprzeglo ci zasmierdzialo. poprostu przypaliles je troche. do wymiany moze jeszcze nie jest ale na przyszlosc tak nie rob jezeli nie chcesz byc w plecy kilka stowek Wink

pzdr


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SEBOL_MKS
stary wyjadacz



Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 573
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Police

PostWysłany: 09 Lip 2007 8:29     Temat postu:

Plebanoo napisał:
Ruszac sie da z 2 biegu ledwo ale "idzie" a jezeli auto ma problem z ruszeniem z tzw piskiem opon to moze to tez byc przyczyna zajechanego juz sprzegła??? Dodam ze sprzegło łapie mi dosc wysoko, nie wiem czy jest to kwestia ustawienia czy tez wyeksploatowania...
P.S. jezeli okaze sie ze to sprzegło to moge tak jeszcze troche pojezdzic (miesiac moze 2) czy trzeba to natychmiasto wymienic?


Myśle, że jeszcze pojeździsz na nim. Wiadomo, że samochód ruszy z drugiego biegu, ale mi chodziło oto, że musi stawiać wyrażny opór a jak ruszy bez najmniejszego problemu to sprzęgło już się kończy. Gdy sprzęgło się ślizga to wtedy faktycznie nie ruszysz z piskiem opon.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Forum ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin