Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna Forum użytkowników Nissana 100NX
100NX squad
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Moryc7 - GA16DS -> GA16DE NVCS -> SR20DE + kompresor
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 22, 23, 24  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Nasze samochody
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
foo




Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 512
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: SR20DE

PostWysłany: 16 Paź 2011 15:00     Temat postu:

Dokładnie, jak tor kompa i paliwowy jest ok, to przez 5s będziesz miał szum w baku, może to być bardzo ciche jak masz go w połowie wypełnionego benzyną, ale tak czy siak wnikliwie słuchając powinieneś przez tę chwilę usłyszeć ciche buczenie/szum. Śmiało możesz ściągnąć oparcie/kanapę tylną i szarą osłonę (raptem 4 śruby) pod którą znajduje się "zatyczka" z gniazdami elektryki i obiegiem paliwa - no to już gwarant, że jak masz coś usłyszeć to usłyszysz.

Odkręcona szara osłona:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariuszek1234




Dołączył: 18 Maj 2011
Posty: 162
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia
Płeć: SR20DE

PostWysłany: 16 Paź 2011 15:48     Temat postu:

powinno być słychać nawet bez rozbierania,na pewno się połapiesz jak zrobisz tak jak pisze foo,no chyba ze nie działa Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moryc7
moderator



Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zakopane
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 20 Paź 2011 18:46     Temat postu:

nie musiałem nic rozbierać, przekręciłem kluczyk w stacyjce i przez kilka sekund było słychać takie buczenie od tyłu i oprócz tego coś głośniejszego chyba z przodu auta. to pierwsze ucichło po chwili- czyli pompa działa znakomicie. ten drugi szum dał się słyszeć trochę dłużej i w końcu ucichł. taki szum jakby gotująca się woda czy coś... co to mogło być? może to od klimy a może coś innego?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dawidkrakow
moderator



Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 790
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 20 Paź 2011 20:20     Temat postu:

Przeczyść kopułkę i palec bo najprawdopodobniej to jest to tak jak dziś rozmawialiśmy. Jeżeli kręci i paliwo dochodzi to najprawdopodobniej w tym tkwi problem. Miałem kiedyś tak i za chiny nie odpalał. Przeczyściłem i odpalił ale była już w tragicznym stanie. Koszt nowej 130zł +palec 30zł. Wymiana prosta jak drut. Powinno pomóc. Dojedziesz do zakopca setką to tam już powoli to ogarniesz. Przeczyść ją porządnie i nie ma bata by nie odpalił :p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moryc7
moderator



Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zakopane
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 20 Paź 2011 20:39     Temat postu:

byłem w carrefour'ze bo tylko to miałem po drodze ale nie było tam papieru ściernego, jutro się wybiorę głębiej w miasto i jak kupie papier ścierny to przeczyszczę to. patrzyłem pod maskę i tam coś już chyba przy tym było grzebane... śrubki od spodu nie ma, poza tym gumowa obudowa jest ściągnięta i miałem ją w środku za siedzeniem kierowcy... mam ją odkręcić zaraz przy silniku czy kawałek wcześniej tam gdzie dochodzą kable?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dawidkrakow
moderator



Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 790
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 21 Paź 2011 15:21     Temat postu:

Tam gdzie wpinasz kable. Te śruby to masz od przestawiania zapłonu na klucz 12. A ty masz odkręcić śruby na śrubokręt (krzyżak) i zdjąć kopułkę. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moryc7
moderator



Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zakopane
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 21 Paź 2011 16:04     Temat postu:

dzieki dzieki odkrecilem kopulke, poprzecieralem papierkiem te metalowe zakonczenia w kopułce, palec też, auto dalej nie pali Sad ja juz nie wiem... moze kable od swiec sa w zlej kolejnosci?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dawidkrakow
moderator



Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 790
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 21 Paź 2011 16:10     Temat postu:

Na kopułce jest opisane numerycznie gdzie który kabel. Pokręc długo rozrusznikiem. U mnie nie odpalał od kopa trzeba było pokręcić z 5 min i zaczął łapać.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moryc7
moderator



Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zakopane
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 21 Paź 2011 16:14     Temat postu:

5 minut? bez przerwy? przecież mi akumulator zdechnie...

jak kręce to nie słychać jakby odpalał i zaczynał spalać benzyne, tylko raz na jakiś czas jest strzał...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez moryc7 dnia 21 Paź 2011 16:16 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dawidkrakow
moderator



Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 790
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 21 Paź 2011 16:19     Temat postu:

Jak ma ktoś z kumpli auto i kable to na kable próbuj. Wyciągnij jeszcze świece bo może są zalane i przeczyść i sprawdź czy jest iskra. Jak jest to kręć do upadłego i powinien odpalić. Powinien załapać po chwili

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dawidkrakow dnia 21 Paź 2011 16:21 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomsonicus
administrator



Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 2009
Przeczytał: 14 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Krakuf i Krasnystaw
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 21 Paź 2011 21:28     Temat postu:

5 minut non stop to rozrusznik moze wyzionac ducha. Bez przesadyzmu, z przerwami moze.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moryc7
moderator



Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zakopane
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 21 Paź 2011 22:05     Temat postu:

no to od poniedziałku będę dalej walczył z tym gruzem... mam już klucz do odkręcenia świec, zobaczymy jak będzie... w sumie to dzisiaj czyściłem kopułkę i palec tak prowizorycznie i mniej więcej, powinienem się do tego mocno przyłożyć czy nie? Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Teoś




Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 974
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Chełmno/Bydgoszcz
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 21 Paź 2011 22:28     Temat postu:

moryc7 napisał:
no to od poniedziałku będę dalej walczył z tym gruzem... mam już klucz do odkręcenia świec, zobaczymy jak będzie... w sumie to dzisiaj czyściłem kopułkę i palec tak prowizorycznie i mniej więcej, powinienem się do tego mocno przyłożyć czy nie? Razz


Nigdy nie rób prowizorki
Zawsze sie przykładaj Very Happy Spedzisz troszke wiecej czasu ale za to masz czyste sumienie ze jest dobrze wykonane


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moryc7
moderator



Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zakopane
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 21 Paź 2011 22:30     Temat postu:

miałem malutko czasu i poza tym słaby dostęp jest do styków w środku kopułki więc odwaliłem prowizorke Razz wiadomo że jak siąde na spokojnie przy tych świecach to jeszcze raz powalcze z kopułką Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moryc7
moderator



Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zakopane
Płeć: GA16DS / GA16DE

PostWysłany: 25 Paź 2011 14:42     Temat postu:

dzisiaj rozpocząłem wojnę ze świecami. odkręciłem wszystkie cztery, z powrotem wpiąłem w kable i położyłem obok siebie na bloku silnika. zwerbowałem jakiegoś przechodnia żeby na nie popatrzył a ja kręce i kręce... jak się okazało- wg niego nie było iskry tylko na jednej ze śweic- ostatniej- najbliżej kopułki. no to zamieniłem miejscami tę świecę i jakąś inną, żeby zobaczyć czy to wina świecy- jeśli tak to teraz nie będzie iskry na innym cylindrze a na tym już będzie. tym razem pomógł mi inny przechodzień który nie zobaczył żadnej iskry. moje zdziwienie było tak wielkie że zaproponował że sam będzie kręcił kluczykiem w stacyjce a ja mogę sprawdzić jak z tymi świecami. faktycznie- żadna ze świec nie miała iskry. nie wiem jak to możliwe... podejrzewam kilka opcji:

1. poprzedniemu przechodniowi się coś uroiło i iskry cały czas nie było na żadnej ze świec, czyli muszę jeszcze raz porządnie przeczyścić cały aparat zapłonowy i jak to nic nie da to wymiana świec, kopułki kabli itp

2. może akumulator w trakcie kręcenia tak się rozładował że przestało w ogóle dawać iskrę? w sumie kręcił dalej ale jakby słabiej, więc może faktycznie przestał dawać iskrę?

3. w trakcie kręcenia z wyjętymi świecami mogło coś paść i świece przestały dostawać prąd?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum użytkowników Nissana 100NX Strona Główna -> Nasze samochody Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 22, 23, 24  Następny
Strona 7 z 24

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin